De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders

Behandeling van migraine bij kinderen

In Hoofdzaken 1/2016 legden de auteurs uit op grond waarvan artsen en neurologen tot een diagnose en behandelingen in het algemeen komen. In Hoofdzaken 2/2016 bespraken zij spanningshoofdpijn en de verschijnselen van migraine. In dit deel 3 komen de belangrijkste behandelingen van migraine (met en zonder medicijnen) bij kinderen ter sprake.

Auteurs: Pjotr Carbaat en Emile Couturier

Met en zonder medicijnen

In het algemeen wordt bij de behandeling van migraine onderscheid gemaakt tussen behandelingen zonder en met medicatie. Dat een behandeling zonder medicatie bij veel ouders de voorkeur heeft is logisch en moet gerespecteerd worden. Een voorbeeld daarvan is fysiotherapie en manuele therapie, inclusief varianten. We hebben over deze behandeling nog niet zo lang geleden en op verzoek van de beroepsgroep in hun vaktijdschrift een artikel geschreven. Samengevat vinden wij dat fysiotherapie niet moet en manuele therapie niet mag worden toegepast bij kinderen met migraine. De kansen op succes zijn heel beperkt.

Voorlichting

Bij het voorschrijven van medicatie is voorlichting van groot belang:

  • dat eerlijk wordt gesproken over de kans op resultaat
  • dat afgesproken wordt wat wel en wat niet als een goed resultaat genoemd kan worden
  • te weten wat de bijwerkingen zijn
  • dat de verwachtingen realistisch zijn

Het is goed als artsen en ouders zich realiseren dat migraine helaas niet altijd volledig en zonder bijwerkingen behandelbaar is. Dat mag overigens geen reden zijn het dan maar verder bij de alternatieve geneeskunde te zoeken of zelfs daarmee te beginnen.

Aanvalsmedicijnen

Bij de medicamenteuze behandeling van migraine maken we onderscheid tussen de behandeling van de aanvallen zelf en preventie d.w.z. dagelijks medicatie gebruiken om aanvallen te voorkómen. Medicatie bij aanvallen moet snel worden ingenomen, er moet niet gewacht worden tot het hoogtepunt tenzij het beloop van de aanval volstrekt onvoorspelbaar is en vele aanvallen uiteindelijk geen echte aanvallen worden of licht verlopen. Aanvalsmedicijnen zijn aspirine, paracetamol en ibuprofen. Van deze middelen zijn allerlei varianten en combinaties in de handel en daarom denk je soms een volstrekt nieuw migrainemiddel te gebruiken terwijl het oude wijn in nieuwe zakken is. In Hoofdzaken 2/2015 stond een vrij compleet overzicht van ‘Vrij verkrijgbare pijnstillers’. Mail naar hoofdzaken@hoofdpijnnet.nl om dat overzicht digitaal te ontvangen.

Triptanen

De triptanen zijn heel specifiek ontworpen om migraine-aanvallen af te breken; daarvan zijn er nu 7. Rizatriptan en sumatriptan (ook bekend onder hun merknamen respectievelijk Maxalt en Imigran) zijn uitgebreid bij kinderen onderzocht en de resultaten bleken helaas mager. Bovendien komen alleen kinderen van 12 jaar en ouder in aanmerking. Desalniettemin kunnen wij uit eigen ervaring zeggen dat, als de ‘gewone’ middelen niet helpen, er een heel goede reden is om een van deze triptanen te proberen.

Overige artikelen magazine Hoofdzaken

Magazine Hoofdzaken: Gratis bij lidmaatschap!

In het magazine Hoofdzaken vind je bijdragen van deskundigen, persoonlijke verhalen, laatste ontwikkelingen, nuttige weetjes en tips. Leden krijgen het magazine vier keer per jaar gratis thuisgestuurd.

Hoofdpijn, waar kan ik terecht?

Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je verder kunnen helpen.

© Copyright, alle rechten voorbehouden - Hoofdpijnnet, Postbus 2185, 3800 CD Amersfoort - NL 42 RABO 0166445479 Fiscaal nummer / RSIN 009142228 KvK 40410381