In het oktobernummer magazine Hoofdzaken is er aandacht voor:

Introductie CGRP-antistoffen tegen migraine aanstaande

De komst van de zogenoemde CGRP-antistoffen luiden een nieuw tijdperk in bij de behandeling van migraine. Tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Headache Society (AHS) was er groot enthousiasme over deze ontwikkeling als gevolg van de positieve resultaten van academisch onderzoek naar het effect van drie antistoffen voor het eiwit Calcitonin Gene-related Peptide (CGRP) en een antistof voor de CGRP-receptor. Dit duo wordt in verband gebracht met het ontstaan van migraine.

In de komende Hoofdzaken gaat redacteur en neuroloog Ron Willems uitgebreid in op de ontwikkeling van de farmaceutische CGRP-antistoffen. Zijn visie is dat ze een effectief profylactisch medicijn zijn tegen episodische en chronische migraine, met weinig bijwerkingen tot nog toe. ‘Maar’, schrijft Willems in ons ledenmagazine, ‘CGRP-antistoffen zijn geen wondermiddel tegen migraine en het positief effect op de lange termijn zal moeten worden afgewacht. Ook weten wij niet wat de afweer, die het lichaam ontwikkelt tegen de CGRP-antistoffen, voor een effect heeft op de werkzaamheid.’ Hij wijst er in Hoofdzaken op, dat je er met medicijnen alleen vaak niet komt. ‘Winst valt ook te behalen met een gezonde lifestyle en aandacht voor je emotionele leven.’

Alternatieve middeltjes en behandelingen. Wat hebben we eraan?

Hoofdpijn bestrijden met andere middelen dan de reguliere aanvalsmedicatie en therapieën. Het kan, het gebeurt, en sommigen zeggen daar baat bij te hebben. Denk aan voeding, specerijen, bioresonantie, meditatie, homeopathie en natuurgenezers. In een nieuwe rubriek in ons ledenmagazine Hoofdzaken gaan we de komende tijd in op verschillende van deze alternatieven. De eerste aflevering in het oktobernummer gaat over: hebben we iets aan verse gember?

Overige artikelen magazine Hoofdzaken