Over de keuzes die hoofdpijnpatiënten moeten maken

Hoofdbrekens en kopzorgen

Je bent lekker bezig. Opeens merk je dat alles een beetje schel klinkt. Je wordt een beetje misselijk en achter je oog begint flauw, maar onmiskenbaar pijn. Ai, migraine-alert! De tijd tussen de voortekenen en de aanval kan een kwestie zijn van minuten, maar ook van enkele uren. Je weet dat je binnen afzienbare tijd uit de running bent, of hooguit op halve kracht functioneert. Dan moet je kiezen.

Auteur: Rita Schriemer

Je leven zit vol keuzemomenten. Bijvoorbeeld, de dag begint met de vraag wat je aantrekt en hij eindigt met hoe laat zet ik de wekker. Als je vaak (hoofd)pijn hebt, maak je nog een heleboel extra keuzes en afwegingen. Hieronder een bloemlezing van veel voorkomende keuzes van migraine- en hoofdpijnpatiënten. Zonder oordeel.

Sprinten of terugschakelen?

Veel mensen gaan na de aankondiging een eindsprint trekken. Ze hopen op voorhand de tijd te compenseren die ze als gevolg van de invaliderende aanval zullen verliezen. Ze maken in rap tempo zoveel mogelijk werk af, doen snel boodschappen of voldoen een andere verplichting. Ook al stevenen ze met een noodgang af op het onvermijdelijke, op de eindstreep gaan ze strijdend ten onder.

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen direct gas terug te nemen. Ze minderen vaart of stoppen waar ze mee bezig waren. Nu rust! Zij nemen hun verlies om na de –hopelijk kortere en minder heftige – aanval worstelend weer boven te komen. Intussen blijft de boel de boel. Klaar om later opgepakt te worden.

Nu, straks of geen medicijnen innemen?

Of het nu gaat om knallende spanningshoofdpijn of migraine, er komt een moment waarop je overweegt medicatie in te nemen. Als je die te vroeg inneemt, bestaat het risico dat de werking niet de hele dag of de hele aanval dekt. Te laat ingenomen betekent dat de aanval niet of nauwelijks te couperen is, of dat de pijnverlichting langer op zich laat wachten.

Als er het risico op medicijnovergebruik is, is de keuze nog ingewikkelder. Medicatie voor de aanval van vandaag betekent dat een eventuele latere aanval in de week ‘ongedekt’ is. De keuze is dan: neem ik vandaag mijn verlies ten gunste van een andere keer als ik die pil (meer) nodig heb? Dat zijn wrange keuzes, want een onbehandelde aanval betekent uren of dagen lijdend afzien. Ga er maar aan staan!

Overige artikelen magazine Hoofdzaken