Alles over migraine - Hoofdpijnnet

Hoofdpijn komt vaker voor dan je denkt

Bijna 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzonder pijnlijke hoofdpijn, die niet zomaar over gaat. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Vaak komt die hoofdpijn in aanvallen, waarbij mensen doodziek kunnen zijn. Soms gaat het om hoofdpijn die dagelijks aanwezig is. Dat trekt een zware wissel op je leven…

Van de 3,5 miljoen hoofdpijnpatiënten in Nederland hebben er ruim 2 miljoen migraine.

Te veel mensen met ernstige hoofdpijnklachten gaan nog altijd niet naar de huisarts. Heb je regelmatig hoofdpijn die niet met een eenvoudige pijnstiller te verhelpen is? Neem je klachten serieus en maak een afspraak met de huisarts of laat je doorverwijzen naar een hoofdpijncentrum. Gelukkig bestaat er tegenwoordig voor steeds meer mensen een goede behandeling. Maar dit is maatwerk en de zoektocht naar goede medicatie kost soms meer tijd dan je zou willen.

Alles over migraine

Alles over migraine

Over de exacte oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Wel is bekend dat een migraineaanval in gang wordt gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat als het ware kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten.

Alles over aangezichtspijn

Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen of bij een neusbijholte-ontsteking. Bij chronische aangezichtspijn komen de pijnscheuten langdurig en voortdurend terug.

Alles over chronisch hoofdpijn

Chronisch dagelijkse hoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende hoofdpijnsoorten. We spreken van chronisch dagelijkse hoofdpijn als je meer dan 15 dagen in de maand hoofdpijn hebt die met triptanen wordt bestreden.

Alles over spanningshoofdpijn

spanningshoofdpijn-header

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen, theorieën. Een van die theorieën stelt dat deze hoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.

Alles over hoofdpijn bij kinderen

kindermigraine-header

In Nederland hebben 250.000 kinderen onder de 16 migraine. Migraine bij kinderen is niet altijd makkelijk te herkennen. De symptomen zijn vaak anders dan bij volwassenen en de gedachte aan migraine komt bij de meeste ouders niet snel op. Sommige ouders denken zelfs dat een kind geen migraine kán krijgen.

Alles over clusterhoofdpijn

Man having a headache. Stress and depression.

Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn en komt meer bij mannen voor. De oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek niet bekend. Wel denkt men dat de tijden van de aanvallen iets te maken hebben met de biologische klok.

Hoofdpijn, waar kan ik terecht?

Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je kunnen helpen.

Samen komen we verder. Doe je mee?

Lid worden is heel eenvoudig en wordt in veel gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Maak van jezelf een goed voorgelichte patiënt en word lid van onze vereniging voor € 25,- per jaar. En ontvang ons magazine Hoofdzaken gratis!

Ik ben meer dan alleen mijn hoofd

Bekijk hier het filmpje

Als je met hoofdpijnklachten naar de huisarts gaat, schrijft hij of zij vaak medicijnen voor om de pijn te verlichten. Daarmee is er nog geen aandacht voor de gevolgen die hoofdpijn heeft op de kwaliteit van je dagelijkse leven.