Een ongezonde manier van leven kan een migraineaanval uitlokken of verergeren. Door een gezonde leefstijl kun je dit voorkomen. Een voorbeeld is roken. Je migraine wordt niet veroorzaakt door het roken, maar wel kan roken – of een rokerige ruimte – een migraineaanval uitlokken.
Die uitlokkende factoren worden triggers genoemd. Wanneer je weet wat jouw triggers zijn, is het belangrijk om je leefstijl hier op aan te passen.
Voorbeelden van triggers zijn:
- Emotionele factoren, bijvoorbeeld stress
- Lichamelijke factoren, bijvoorbeeld extreme vermoeidheid, grote lichamelijke inspanning, een verminderde weerstand en slaaptekort
Invloed van hormonen, hormonale schommelingen door je menstruatie, eisprong (ovulatie), zwangerschap of overgang kunnen de kans op een migraineaanval vergroten. - Geneesmiddelen, bijvoorbeeld anticonceptie (hormonen), bloedvat verwijdende medicijnen (nitraten), slaapmedicatie en sommige antibiotica
- Omgevingsprikkels, bijvoorbeeld fel en/of flikkerend licht, hard geluid/lawaai, sterke geuren en tabaksrook
- Voeding, er is geen wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen het eten en/of drinken van bepaalde voedingsmiddelen en het krijgen van migraine. Toch geven veel mensen aan dat ze het idee hebben dat er wel een relatie is. Met behulp van een diëtist en/of het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan je onderzoeken of er bij jou een relatie is tussen wat je eet/drinkt en een migraineaanval.
- Weersomstandigheden, een lage zuurstofdruk, dus bijvoorbeeld hoog in de bergen, kan een aanval van migraine uitlokken net als hevig onweer, luchtdrukverschillen, storm, hitte, kou en een airco
Magazine Hoofdzaken
In het magazine Hoofdzaken staan bijdragen van deskundigen over de diverse soorten hoofdpijn. De nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op hoofdpijngebied en op het gebied van aangezichtspijn worden op de voet gevolgd. Maar ook persoonlijke verhalen, veel ervaringsverhalen, nuttige weetjes en tips van specialisten en andere hoofdpijnpatiënten vormen een vast onderdeel van ons magazine.
Waarmee kunnen wij je helpen?
Je staat er niet alleen voor
Hoofdpijn, waar kan ik terecht?
Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je verder kunnen helpen.
Gratis online cursus: Omgaan met pijn
Verschillende patiëntenorganisaties vragen aandacht voor chronische pijn. Meer info, praktische tips en adviezen? Doe de online cursus ‘Omgaan met pijn’. Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen: tussentijds stoppen is geen probleem.
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.