Een goed hulpmiddel om de diagnose te stellen is het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Hierin houd je de ernst en frequentie bij van de hoofdpijn en van eventueel andere bijkomende verschijnselen. Daarnaast houd je dagelijks bij met welke uitlokkende factoren je in aanraking bent gekomen, of je medicijnen hebt gebruikt en wat het effect daarvan was. Ook hormonale veranderingen, zoals menstruatie, kun je noteren.
Aan de hand van de gegevens in het dagboek kan worden nagegaan of er sprake is van bepaalde patronen die het stellen van een diagnose mogelijk maken. Ook wanneer de diagnose is gesteld, is het verstandig om het hoofdpijndagboek te blijven invullen. Dan kan er worden vastgesteld of door de behandeling de frequentie, intensiteit en / of duur van de hoofdpijn afneemt.
Een gezonde leefstijl kan helpen de spanningshoofdpijn te verminderen. Dat betekent:
- gezond eten
- genoeg bewegen
- genoeg slapen
- zorgen voor frisse lucht en
- voldoende ontspanning
Van een aantal voedingsstoffen is bekend dat zij een negatieve invloed kunnen hebben op de hoofdpijn. Dit zijn cafeïne, dat in koffie, thee, cola en energiedrankjes zitten, alcoholische dranken, aspartaam, pinda’s en bepaalde soorten kazen. Ook een te lage bloedsuikerspiegel kan spanningshoofdpijn uitlokken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te eten en voldoende te drinken.
Sommige mensen denken dat spanningshoofdpijn en sporten niet samengaan. Sport kan echter juist een positieve invloed hebben op hoofdpijn.
Magazine Hoofdzaken
In het magazine Hoofdzaken staan bijdragen van deskundigen over de diverse soorten hoofdpijn. De nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op hoofdpijngebied en op het gebied van aangezichtspijn worden op de voet gevolgd. Maar ook persoonlijke verhalen, veel ervaringsverhalen, nuttige weetjes en tips van specialisten en andere hoofdpijnpatiënten vormen een vast onderdeel van ons magazine.
Waarmee kunnen wij je helpen?
Je staat er niet alleen voor
Hoofdpijn, waar kan ik terecht?
Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je verder kunnen helpen.
Gratis online cursus: Omgaan met pijn
Verschillende patiëntenorganisaties vragen aandacht voor chronische pijn. Meer info, praktische tips en adviezen? Doe de online cursus ‘Omgaan met pijn’. Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen: tussentijds stoppen is geen probleem.
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.