Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn die ongeveer 1 op elke 1.000 mensen treft. Het wordt beschouwd als een van de pijnlijkste aandoeningen die de medische wetenschap kent. Om meer bekendheid te geven aan de impact van deze aandoening organiseert Hoofdpijnnet samen met het Martini Ziekenhuis een speciale bijeenkomst over clusterhoofdpijn. De bijeenkomst vindt plaats op 21 maart, de internationale Dag van de Clusterhoofdpijn.

Omdat deze aandoening weinig voorkomt, is het voor anderen, zelfs familie en vrienden, lastig voor te stellen hoe groot de invloed ervan is op iemands leven. Hierbij speelt ook mee dat de gemiddelde diagnosetijd voor clusterhoofdpijn ongeveer drie jaar is. Het duurt dus lang voordat iemand met de juiste behandeling kan starten, als die er al is.

Om meer bekendheid aan clusterhoofdpijn te geven en om patiënten en hun naasten goed te informeren, organiseert Hoofdpijnnet samen met het Martini Ziekenhuis in Groningen op 21 maart 2020 de ‘European Cluster Headache Awareness Day’. Het programma bestaat uit een combinatie van lezingen en workshops, verzorgd door zowel professionals als ervaringsdeskundigen. De dag is bedoeld voor mensen met clusterhoofdpijn en aanverwante vormen van hoofdpijn, hun partners, vrienden of familie en andere geïnteresseerden.

Programma

10.30 – 10.55
Ontvangst en opening door Hoofdpijnnet.
11.00 – 11.30
Presentatie neuroloog dr. Mariëlle Padberg: Clusterhoofdpijn en aanverwante hoofdpijnen.
11.30 – 11.50
Presentatie ‘Wat zijn Tacs’, door Marina Javijf.
11.50 – 12.10
Presentatie ‘Hoe clusterhoofdpijn mijn leven veranderde’, door Sterre Zwartscholten van Beat the Beast.
12.10 – 13.00
Lunch
13.00 – 14.00
In twee rondes vinden twee workshops plaats. Je kunt dus beiden volgen:

– ‘Wat kan een psycholoog voor jou betekenen’ door psycholoog Coosje Hordijk.
– ‘Bewegen en ontspannen’ door fysiotherapeut Fabiola Terburg.

14.00 – 15.00
‘Met elkaar in gesprek’.  Lotgenotencontact o.l.v. vrijwilligers van Hoofdpijnnet.
15.00 uur
Afsluiting

Datum en tijd

Zaterdag 21 maart 2020 van 10.30 tot 15.00 uur.

Locatie

Vergaderzaal Geel in het Martini Ziekenhuis, Van Swietenplein 1, 9728 NT Groningen.

Kosten

Parkeren op eigen kosten, net zoals de lunch. Koffie en thee zijn gratis.

Aanmeldingen:

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier of per mail: bijeenkomst@hoofdpijnnet.nl.  Vermeld ook het aantal personen. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging. We ontvangen je aanmelding graag voor zaterdag 14 maart.

Met medewerking van TacsWeb.nl.