cgrp remmer europees goedgekeurd

De Europese Commissie heeft de nieuwe migraineremmer met daarin de werkzame stof erenumab goedgekeurd. Het is nog niet bekend wanneer het middel op de Nederlandse markt komt. Volgens de laatste berichten is dat pas in het voorjaar van 2019.

Door Caspar van Loo
Uit Hoofdzaken #3, 2018

Hoogleraar neurologie Michel Ferrari heeft het preventieve middel al een doorbraak voor migrainepatiënten genoemd. ‘Toch is de succeskans nog beperkt.’ Het nieuwe medicijn werkt bij 40 procent van de patiënten, weet Ferrari. Bij die groep nam het aantal aanvallen met de helft of meer af. Er blijft dus een groep over bij wie het middel geen effect heeft. In Nederland hebben naar schatting twee miljoen mensen migraine, maar slechts 250.000 van hen gaan met klachten naar de dokter.

Het medicijn heeft, in tegenstelling tot andere migrainemedicatie, weinig bijwerkingen, zegt neuroloog Wim Mulleners van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen. Ook hij was betrokken bij het onderzoek. ‘Van migrainepatiënten die bestaande medicatie gebruiken, stopt een derde in het eerste jaar vanwege die bijwerkingen.’ Daarnaast hoeft een patiënt dit medicijn slechts één keer per maand te injecteren, in plaats van soms dagelijks een tablet in te nemen. Vooral het feit dat dit het eerste preventieve medicijn is dat specifiek voor mensen met migraine is ontwikkeld, stemt Mulleners hoopvol. ‘Qua effectiviteit is nu misschien nog geen sprake van een doorbraak, maar van medicatie die patiënten nu gebruiken, is min of meer per toeval ontdekt dat het werkt zonder dat we echt weten waarom. Van het nieuwe middel weten we dat wel, dus kan het vanaf hier worden doorontwikkeld, zodat het bij meer mensen effect heeft.’

6.000 euro per jaar
Voorlopig blijft de vraag of zorgverzekeraars het preventieve middel van farmaceut Novartis wel op grote schaal gaan vergoeden. Het middel kost per patiënt zo'n 6.000 euro per jaar, maar werkt dus niet voor iedereen. ‘Toch hopen wij dat zorgverzekeraars dit gaan vergoeden, anders zou het alleen beschikbaar zijn voor patiënten die meer te besteden hebben’, zegt voorzitter Karin van Haperen van Hoofdpijnnet.

Leven met migraine
Uit onderzoek blijkt dat er niet altijd begrip is voor de hersenziekte. Mensen met migraine of chronische hoofdpijn werken regelmatig op halve kracht, omdat ze nog herstellende zijn na een aanval. Werkgevers tonen zich niet altijd bereid om ondersteuning te bieden. Karin van Haperen van Hoofdpijnnet: ‘Er is veel onbegrip bij werkgevers over hevige hoofdpijn, maar dat komt ook door de patiënt zelf. Die praat er niet over en komt half ziek terug op het werk. Ze hebben toch bepaalde angsten, bijvoorbeeld dat hun contract niet verlengd gaat worden bijvoorbeeld. Daar zou echt meer over gesproken moeten worden.’ De campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ focust dit najaar op het bespreekbaar maken van migraine op de werkvloer.

Met dank aan NOS Nieuws.