Mijn werk in combinatie met mijn hoofdpijn kost me al mijn energie. Hoe ga ik hiermee om?

Heb je regelmatig last van hoofdpijn, dan kan het een uitdaging worden om je energie goed te verdelen. De meeste mensen willen niet dat hun werk onder hun hoofdpijn lijdt. Ze steken daarom al hun energie in hun werk. Het kan daardoor gebeuren dat er maar weinig energie overblijft voor andere belangrijke zaken: het gezin, sociale activiteiten, hobby’s en ontspanning. Hoe ga je daarmee om?

Werken en hoofdpijn kosten beide energie. Het gebeurt soms dat je buiten het werk nog maar weinig energie over hebt voor andere dingen. De combinatie werk en hoofdpijn gaat dan je leven beheersen. Dit kun je best een tijdje volhouden. Maar doe je dit jarenlang, dan liggen andere klachten op de loer, bijvoorbeeld een burn-out.

Zorg daarom dat je genoeg tijd inplant voor rust en herstel. Het is ook belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor dingen waarvan je juist positieve energie krijgt: zoals sociale activiteiten, sport of hobby’s. Mensen met terugkerende hoofdpijn moeten die hoofdpijn een eerlijke plaats geven in hun agenda. Ben je gemiddeld twee dagen per week ziek en werk je fulltime, dan heb je geen tijd en ruimte voor herstel, ontspanning en leuke dingen. Zorg dat de balans in evenwicht blijft.

Mia is freelancer

‘Met positieve energie kan je weer bijtanken.’

‘Twee dagen in bed liggen eist mentale tol. Met positieve energie kan je weer bijtanken, een buffertje opbouwen. Investeren in ‘leuk’ en ‘fijn’ als je iets mankeert is nog belangrijker dan wanneer je gezond bent.’

Lees meer

Praat erover op je werk

Zorg ook dat je collega’s en leidingevenden weten wat je hebt en wat je nodig hebt om goed aan het werk te kunnen blijven. Vind je het moeilijk om hierover te praten, of begrijpen je collega’s of leidinggevenden niet wat hoofdpijn voor jou en jouw werkvermogen betekent, kijk dan bij de vraag: ‘Mijn collega’s en leidinggevende begrijpen me niet. Hoe leg ik uit wat ik heb?’

Er zijn over het algemeen veel oplossingen te bedenken die het werken met hoofdpijn gemakkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld flexibele werktijden, een andere taakverdeling binnen het team, een rustigere werkplek. Zie voor meer oplossingen ook de overige vragen onder de knop ‘Hoe houd ik het vol?’

Kijken: ‘Energie besparen’

In dit filmpje van het RadboudUMC zie je hoe je energie bespaart en je energievoorraad weer aanvult.

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en denken mee over oplossingen om met plezier aan het werk te gaan en te blijven.
  • Zie ook de vraag ‘Ik ben bang dat ik mijn werk niet volhoud. Met wie kan ik dit bespreken en naar oplossingen zoeken?’ (LINK

Aan de slag

Wil je meer inzicht krijgen in wat jou energie kost en wat juist energie geeft? Bekijk dan deze Checklist Energievreters en energiegevers.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.