De bedrijfsarts vindt dat ik weer kan werken. Ik ben het hier niet mee eens. Wat kan ik doen?

Het kan voorkomen dat de bedrijfsarts vindt dat jij wel (deels) kunt werken, maar dat jij het hier niet mee eens bent. Wat kun je dan doen en bij wie kun je terecht?

De eerste stap is: ga opnieuw in gesprek met de bedrijfsarts. Vraag waarom hij vindt dat je weer kunt werken en vertel zo duidelijk mogelijk waarom jij denkt dat dat op dit moment (nog) niet lukt. Wanneer jouw huisarts of specialist je aanraadt om het nog even rustig aan te doen, vraag de bedrijfsarts dan om contact op te nemen met jouw behandelend arts.

Het is uiteindelijk wel de bedrijfsarts die de vertaalslag moet maken (eventueel met informatie van jouw behandelend arts) van jouw klachten naar wat je kunt doen op de werkvloer. Als hij vindt dat je (deels) kunt werken, en jouw leidinggevende volgt dat advies op, dan zul je het dus moeten proberen. Doe je dat niet, dan kan de loondoorbetaling tijdens ziekte worden stopgezet. In het uiterste geval kun je worden ontslagen wegens werkweigering. Als je noodgedwongen weer aan de slag bent gegaan en je merkt dat het echt niet gaat, meld dit dan weer bij je leidinggevende en bedrijfsarts. Sinds 2017 heb je ook recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts. Zie hieronder ook het filmpje ‘Waar kun je terecht als je het ergens niet mee eens bent?’ onder het kopje Kijken.

Ben je het niet eens met het advies van de bedrijfsarts, dan kun je advies inwinnen bij jouw vakbond of het Juridisch Loket. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Maar ook het deskundigenoordeel is formeel een advies. De werkgever is niet verplicht het op te volgen. Wordt het echter niet nageleefd, dan zal dit bij de beoordeling van de WIA worden meegenomen. Dit kan voor de werkgever nadelig zijn.

Kijken: ‘De bedrijfsarts’

Waar kun je terecht als je het niet eens bent met je werkgever, bedrijfsarts of andere verzuimprofessional? In dit filmpje legt bedrijfsarts Roland Gielen het uit.

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk denken met je mee en geven advies over vervolgstappen.
  • Juridisch Loket of vakbond.

Aan de slag

Hoe vraag je als werknemer een deskundigenoordeel aan? Lees het in het artikel ‘Aanvragen deskundigenoordeel door werknemer’ | UWV | Particulieren.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

 

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.