Ik heb nachtdiensten of onregelmatige diensten. Dit verergert mijn hoofdpijn. Wat nu?

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het lijkt erop dat mensen met veel hoofdpijn gebaat zijn bij zo veel mogelijk regelmaat in hun leven. Bijvoorbeeld elke dag op vaste tijden eten, vaste werk- en rusttijden aanhouden en elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Dit is natuurlijk lastig als je een baan hebt waarbij nacht- of onregelmatige diensten horen, zoals bijvoorbeeld in de zorg. Wat doe je als je merkt dat je hoofdpijn verergert door je wisselende werktijden en dag- en nachtritme?

Nacht- en onregelmatige diensten hoeven niet per se voor een verergering van hoofdpijnklachten te zorgen. De ene persoon kan nu eenmaal beter tegen onregelmatigheid dan de ander. Heb jij wel het idee dat je werktijden je hoofdpijn verergeren, houd dan eens een aantal maanden een hoofdpijndagboek bij en leg je dienstrooster ernaast. Zo kun je goed in kaart brengen of je inderdaad gevoelig bent voor onregelmatige diensten en of je hierdoor meer hoofdpijn krijgt. Is dit het geval, bespreek dan het dagboek met je werkgever en/of bedrijfsarts. Het dagboek kan helpen bij het bespreken van de mogelijkheid om een tijdlang niet onregelmtiag te werken, zodat je kunt zien of je hoofdpijn dan minder wordt. Houd ook in die periode een hoofdpijndagboek bij. Wellicht moet je op basis hiervan samen met je werkgever op zoek moet naar oplossingen voor meer regelmaat.

Nienke heeft migraine

‘Ik ben met mijn manager in gesprek gegaan om te kijken wat er mogelijk was’

‘Als verpleegkundige werkte ik dag- en nachtdiensten, maar helaas merkte ik dat hierdoor mijn migraine verergerde. Ik ben toen met mijn manager in gesprek gegaan om te kijken wat er mogelijk was. Nu werk ik voorlopig geen nachtdiensten. Ook heb ik direct na een late dienst geen vroege dienst meer. Dit heeft mij goed geholpen.’

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Je bespreekt dit op de eerste plaats met jouw leidinggevende.
  • De bedrijfsarts kan hierin een adviserende rol hebben.
  • De adviseurs van Adviespunt Werk kunnen met je meedenken.

Aan de slag

  • Krijg meer zicht op de samenhang tussen onregelmatige/nachtdiensten en hoofdpijn met behulp van een hoofdpijndagboek. Leg dit dagboek naast je dienstrooster.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.