Ik heb weer hoofdpijn. Zal ik me wel of niet ziekmelden?

Soms is het overduidelijk: je bent zó ziek dat je echt niets kunt. Je kunt dan weinig anders dan je ziekmelden. Maar soms is het minder duidelijk. Dan voel je je beroerd, maar niet zo erg dat je helemaal niets kunt. Wat doe je dan? Hier is geen pasklaar antwoord op te geven, maar er zijn wel enkele overwegingen die je mee kunt nemen in je beslissing.

Veel mensen voelen zich erg verantwoordelijk voor hun werk en hebben daardoor moeite om zich ziek te melden. Ze voelen zich schuldig naar hun collega’s en werkgever. Soms kun je met pijnstillers of andere medicatie toch gaan werken. Dit kan een prima oplossing zijn, maar doe je dit vaak, dan ga je misschien voorbij aan wat je eigenlijk nodig hebt en loop je kans om op een dag, oververmoeid, langdurig uit te vallen. Of je komt in een neergaande spiraal terecht, waarbij je steeds meer medicatie gaat gebruiken om je hoofdpijn te lijft te gaan. Je loopt dan het risico om medicatie-afhankelijke hoofdpijn te ontwikkelen. Er is -zeker op de lange termijn- een verschil tussen wat je kunt en wat je áánkunt. Denk dus, ondanks je schuldgevoel naar anderen ook aan jezelf: wat heb jij nodig om het werk op lange termijn op een gezonde manier te kunnen doen?

Soms is er ook een tussenweg mogelijk: je kunt dan niet alles, maar je kunt nog wel iets. Misschien dat je niet naar je werk gaat, maar thuis nog wel wat kunt doen? Denk je dat dit (regelmatig) mogelijk is, maak hier dan goede afspraken over met jouw werkgever. Denk ook goed na over wanneer je je weer beter meldt. Ziek zijn en pijn kosten veel energie; zorg dus dat je ook voldoende hersteltijd neemt.

Kijken

Durf jij jezelf niet ziek te melden? Het is natuurlijk te prijzen dat je zo loyaal bent aan jouw werkgever en je collega’s, maar denk ook aan jezelf en je gezondheid. In dit filmpje van Zelfverzekerdworden.nl krijg je tips over hoe je ermee omgaat als je jezelf eigenlijk niet durft ziek te melden.

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Werkgever: als jouw hoofdpijn regelmatig terugkeert, bespreek dit dan met jouw werkgever en maak hier afspraken over.
  • Kom je er met je werkgever niet uit, bespreek je probleem dan met de bedrijfsarts. Lees hier meer over wat een bedrijfsarts voor je kan betekenen.
  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en denken mee over oplossingen om met plezier aan het werk te gaan en te blijven.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.