Ik kan de ene dag alles, de andere dag niks en soms een beetje. Hoe ga ik hiermee om?

Hoofdpijn verloopt vaak volgens een grillig patroon. Soms heb je weken nergens last van, soms vallen de hoofdpijnaanvallen elkaar snel op. Soms voel je je na enkele uren alweer beter, soms duurt een aanval dagenlang. En de ene keer is de hoofdpijn mild, de andere keer zo hevig dat je nergens toe in staat bent. Op het werk kan het daarom een uitdaging zijn hier goed mee om te gaan.

Dit probleem komt duidelijk naar voren bij mensen met migraine, maar ook bij andere vormen van hoofdpijn: de ene dag kun je alles, de andere dag niets, maar vele dagen zit het ook ergens daar tussenin. De onvoorspelbaarheid van migraine maakt het extra complex: je kun het niet plannen. Daarbij komt nog dat je tijdens een aanval vaak moeite hebt met helder denken, waardoor het juist dan moeilijk is om slimme keuzes te maken en duidelijk te zijn naar je omgeving.

Ons advies is dan ook: zorg dat je zelf goed weet wat je wel en niet aankunt bij de verschillende intensiteiten van de hoofdpijn. Pas als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je er ook duidelijk over zijn naar je collega’s en leidinggevende. Houd een aantal weken een overzicht bij van de ernst van de hoofdpijn. Een hoofdpijndagboek kan je daarbij helpen. Observeer jezelf in deze periode: welke taken lukken wel en welke niet bij die verschillende maten van hoofdpijn? Na enige tijd weet je beter wat je op een bepaald moment wel en niet aankunt.

Michele heeft clusterhoofdpijn

‘Een kamer waar ik mij kan terugtrekken.’

‘Op mijn werk houden ze rekening met mijn aandoening, het bedrijf is erg coulant. Ik heb zelfs een kamer waar ik mij kan terugtrekken als ‘het beest’ weer toeslaat. Even resetten.’

Lees meer

Praat erover op je werk

Zorg ook dat je collega’s en leidingevenden weten wat je hebt en wat je nodig hebt om goed aan het werk te kunnen blijven. Veel mensen vinden het moeilijk om hun hoofpdijn te bespreken op hun werk; schuldgevoel, schaamte en angst voor de gevolgen kunnen je tegenhouden. Maar als je er niet over praat kom je ook niet tot oplossingen. Regelmatig half werk leveren is niet alleen onbevredigend voor jezelf, maar ook nadelig voor jouw collega’s en werkgever. Vraag je dus af: hoe kan ik op het werk het beste van mezelf geven, zonder mezelf uit te putten? Zoek dit dus uit (zie hierboven) en ga vervolgens in gesprek met je leidinggevende en collega’s om tot praktische afspraken te komen, ook over hoe je hierover met elkaar blijft communiceren. Vind je het moeilijk om hierover te praten, of begrijpen je collega’s of leidingevenden niet wat hoofdpijn voor jou en jouw werkvermogen betekent, kijk dan bij de vraag: ‘Mijn collega’s en leidinggevende begrijpen me niet. Hoe leg ik uit wat ik heb?’

Kijken: ‘Onvoorspelbare klachten, deadlines en afspraken’

Hoe ga je om met onvoorspelbare klachten als hoofdpijnaanvallen, deadlines en afspraken op je werk? In onderstaand filmpje geeft ervaringsdeskundige Inge Dekker van Pain2Power tips.

Meer lezen

  • Brochure Migraine en Werk van Hoofdpijnnet. Die vind je hier. Hoewel de brochure gaat over migraine, zijn veel oplossingen en adviezen ook bruikbaar bij andere vormen van hoofdpijn.
  • ‘Leven en werken met reuma: een werkgever wil duidelijkheid’ | A. Vogel. In dit artikel vertelt Annemieke, zelf reumapatiënt en arbeidscoach, over hoe ze ondanks haar chronische aandoening toch met plezier aan het werk blijft. Reuma is, net zoals bijvoorbeeld migraine, ook een wisselvallige aandoening. De tips in dit artikel zijn daarom zeker ook nuttig voor mensen met ernstige hoofdpijn.

Wie kan mij helpen?

  • Bespreek dit met jouw leidinggevende. Samen met hen kun je zoeken naar werkbare oplossingen.
  • Kom je er met je leidinggevende niet uit? Bespreek het dan met de bedrijfsarts LINK
  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en advies. Ze denken met je mee in je zoektocht naar de juiste aanpak of ondersteuning.

Aan de slag

Wil je meer inzicht krijgen in jouw hoofdpijn en in kaart brengen wat je wel en niet aankunt? Houd dan een hoofdpijndagboek bij.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.