Ik kan door mijn hoofdpijn niet hetzelfde als collega’s. Hoe ga ik daarmee om?

Veel mensen met terugkerende hoofdpijn kampen met schuldgevoelens. De onvoorspelbaarheid en het gebrek aan controle over je klachten kunnen je onzeker maken en je gevoel van eigenwaarde aantasten. Je ziet dat je soms minder kunt dan je collega’s en voelt je daar vervelend over. Hoe ga je daarmee om?

Evolutionair gezien is schuldgevoel bedoeld om ervoor te zorgen dat je je gedraagt op een manier waardoor je wordt geaccepteerd door je omgeving. Schuldgevoel waarschuwt je dat je iets doet wat niet in de haak is en waardoor je wellicht niet aan de verwachtingen van anderen voldoet. In dit geval kun je hier alleen niets aan doen: je hebt een aandoening.

lonneke ervaringverhaal

Lonneke is zzp’er

‘Kijk naar wat je wél kunt’

‘Zoek hulp en blijf er niet mee zitten. Accepteer wat je hebt en kijk naar wat je wél kunt. Door je migraine te accepteren hoef je dit niet meer weg te duwen.’

Lees meer

Ga je regelmatig toch maar aan het werk met hoofdpijn, op halve kracht? Dat wordt presenteïsme genoemd: gedrag waarbij je ondanks gezondheidsproblemen blijft werken, terwijl je eigenlijk je werk niet goed kunt doen. De vraag is of dit slim is : je bent minder productief, levert slechter werk af en neemt geen tijd voor ziek zijn en herstel.

Misschien is het wel zo dat je soms minder presteert dan jouw collega. Belangrijk is dat je je niet vergelijkt met anderen, maar dat je vooral goed op jezelf let, waardoor je rust pakt wanneer dat nodig is en presteert wanneer het kan. Maak hierover afspraken met jouw leidinggevende en collega’s. Zo neem je echt verantwoordelijkheid.

Misschien is het ook goed om je te realiseren dat je niet de enige bent: in 2020 heeft zo’n 20% van de beroepsbevolking een chronische ziekte, naar schatting zal dit in 2030 maar liefst 25% zijn. En bedenk: ondanks, of misschien wel dankzij jouw ziekte ben jij waardevol, met jouw unieke kwaliteiten en vaardigheden.

Kijken: ‘Omdenken: een chronische aandoening’

Voel jij je soms schuldig als je vanwege je hoofdpijn dingen niet kunt? Of als je ziet dat anderen meer energie hebben dan jij? Onderstaand filmpje van Berthold Gunster van Omdenken kan je helpen op een andere manier naar je aandoening te kijken.

Sarina heeft chronische hoofdpijn

‘Ik heb vanwege mijn schuldgevoel een enorme weerstand opgebouwd tegen de hoofdpijn, waardoor ik vaak toch met pijnstillers naar school of werk ben gegaan.’

Lees meer

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Bespreek dit met je leidinggevende en collega’s, mits de relatie daarvoor goed genoeg is.
  • Je kunt het ook bespreken met de bedrijfsarts.
  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en geven advies.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.