Ik ben bang dat ik mijn werk niet volhoud. Met wie kan ik dit bespreken en naar oplossingen zoeken?

Heb je vaak hoofdpijn en valt je werk je daarom zwaar? Lees hieronder met wie je dit kunt bespreken en naar oplossingen kunt zoeken.

Pijn en ziek zijn kosten energie. Werken ook. Voor mensen met terugkerende hoofdpijn is het dus extra belangrijk te zorgen om je energieniveau weer aan te vullen. Dit doe je bijvoorbeeld door te zorgen voor genoeg rust en ontspanning, maar ook door tijd te nemen voor sport, sociale contacten en hobby’s. Doe je dit niet, dan pleeg je op den duur roofbouw op jezelf.

Moet je van jezelf steeds gewoon maar volhouden en gun je jezelf geen tijd om te ontspannen of te genieten van leuke dingen, dan is je energiebalans waarschijnlijk al verstoord. Misschien heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, of voel je je snel schuldig naar anderen toe. Maar weet wel: hoe vermoeider je raakt, hoe langer het duurt om weer te herstellen. Je zult niet de eerste zijn met hoofdpijn en een burn-out. Het wordt tijd dat je goed uitzoekt hoe je energiebalans verstoord is geraakt en wat je kunt doen om het evenwicht te herstellen.

De eerste persoon om dit mee te bespreken is je werkgever. Misschien kunnen jullie samen oplossingen vinden. Ook de bedrijfsarts kan je hierbij adviseren. Je kunt gebruik maken van een preventief, vrijwillig spreekuur. Soms heb je meer gespecialiseerde hulp nodig. Zoek iemand die verstand van zaken en tijd voor je heeft. Dit kan een praktijkondersteuner van de huisarts zijn, een hoofdpijnverpleegkundige, een (medisch) psycholoog, ergotherapeut of ervaringsdeskundige coach. Vraag altijd kritisch na wat ze jou in jouw specifieke situatie kunnen bieden, zij moeten ervaring hebben in het combineren van werk met een chronische ziekte. Een kennismakingsgesprek leent zich daar goed voor. Meer informatie over wie wat doet vind je hieronder bij ‘Wie kan mij helpen?’

Jesse heeft migraine

‘Je wilt niet gezien worden als mindere werknemer’

‘Ik heb een tijd gewerkt met mijn migraine terwijl ik er niet over praatte. Je gaat het verbergen, je wilt niet gezien worden als ‘mindere’ werknemer. Op een gegeven moment ging dat niet langer. De klachten werden te erg. Toen heb ik het bespreekbaar gemaakt. Een geweldige stap, want toen bleek dat mijn werkgever daar heel open voor stond. Dan kan je ook met elkaar aan oplossingen gaan werken.’

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.