Ik moet binnenkort naar de bedrijfsarts. Wat kan ik verwachten?

De bedrijfsarts is de specialist op het gebied van werk en gezondheid. Hij of zij is een strikt neutrale en onafhankelijke professional. Een afspraak bij de bedrijfsarts wordt meestal gepland als je ziek bent (uiterlijk na zes weken ziekte) of als je frequent verzuimt (meestal als je je drie tot vijf keer per jaar ziekmeldt).

De bedrijfsarts kijkt naar jou, jouw gezondheid en jouw werk. Wie ben jij als persoon? Waarom heb je deze klacht op dit moment, wat is de relatie met jouw werk? Ben je met jouw klachten in staat om te werken, niet alleen nu maar ook in de toekomst? Moeten er zaken in het werk worden aangepast? Hij adviseert over de aanpak, begeleidt jou tijdens ziekte en ondersteunt bij de re-integratie. Het contact tussen jou en de bedrijfsarts is vertrouwelijk. Je werkgever mag dus niet zomaar bij het gesprek aanschuiven.

Neem relevante zaken mee naar de bedrijfsarts (zoals medicatie, hoofdpijndagboek). Belangrijk in het gesprek met de bedrijfsarts is om niet alleen op de diagnose te focussen, maar vooral op de mogelijkheden en beperkingen. Overdrijf je klachten niet, maar doe je ook niet beter voor dan je bent. Denk zelf goed na over mogelijke oplossingen en kom met voorstellen. Bereid het gesprek dus goed voor: wat wil ik vertellen, vragen, voorstellen, bespreken.

Het kan raadzaam zijn om iemand mee te nemen naar het consult, zeker als je het spannend vindt. Twee horen meer dan één. Die persoon kan eventueel aantekeningen maken en mee opletten of alles wat gezegd en afgesproken wordt duidelijk is. In overleg met de bedrijfsarts kun je het gesprek eventueel ook opnemen.

Mai heeft migraine

‘Na mijn burn-out wilde ik snel weer aan het werk, maar de bedrijfsarts zorgde er juist voor dat ik stapje voor stapje mijn uren opbouwde. Aan het eind van het gesprek met de bedrijfsarts sloot mijn leidinggevende even aan om met zijn drieën afspraken te maken. Hierdoor waren er nooit onduidelijkheden.’

Kijken: ‘De bedrijfsarts’

In dit filmpje van het Arboportaal zie je wat een bedrijfsarts precies doet en hoe hij of zij je verder kan helpen.

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Bij de afdeling Personeelszaken (HR, HRM, P&O) kunnen ze je informeren over hoe de arbodienstverlening door de bedrijfsarts bij jouw werkgever geregeld is.
  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk kunnen je helpen het gesprek met de bedrijfsarts voor te bereiden.

Aan de slag

In het artikel ‘In 4 stappen goed voorbereid op gesprek bij je bedrijfsarts’ van Reumaleeft.com lees je hoe je je goed voorbereidt op het gesprek met de bedrijfsarts. Hoewel het hier gaat over reuma en over de situatie waarin je al ziek bent, zijn de stappen in de voorbereiding zeker bruikbaar bij een preventief consult en bij hoofdpijn. 

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

 

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.