Ik vind de combinatie van hoofdpijn en werk zwaar. Is minder uren werken een oplossing?

Als je vaak hoofdpijn hebt, lijkt minder gaan werken misschien een goede oplossing. Soms is dat zo, maar niet altijd. Bovendien heeft minder gaan werken financiële gevolgen waar je rekening mee moet houden. Neem dus geen overhaaste beslissingen, laat je goed voorlichten en win advies in van deskundigen.

Bij Adviespunt Werk zien we regelmatig dat mensen minder uren zijn gaan werken, maar dat de combinatie van hoofdpijn en werk toch te zwaar blijft. In dit geval ligt de oplossing misschien ergens anders. Zo kunnen aanpassingen in takenpakket, urenverdeling of werkplek al een groot verschil maken. Daarbij kan het nuttig zijn om jezelf te verdiepen in hoe je op een gezonde manier met je aandoening omgaat en hoe je je energievoorraad beter kunt beheren. Je hoeft het niet alleen te doen: ook anderen kunnen je helpen. Onderzoek dus eerst al deze invalshoeken.

Heb je dit allemaal onderzocht en wil je toch minder uren gaan werken, probeer het dan eerst uit. Kijk of je met je werkgever afspraken kunt maken, bijvoorbeeld dat je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld een half jaar) minder uren werkt, zonder meteen je contract te veranderen. Zo kun je ontdekken of het werkelijk een oplossing is. Realiseer je wel dat minder werken financiële gevolgen heeft, niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. Bijvoorbeeld voor je pensioen en voor de hoogte van een eventuele uitkering. Zie de vraag ‘Ik vind de combinatie van hoofdpijn en werk zwaar. Zijn er financiele regelingen om minder te gaan werken?’ voor meer informatie over financiële gevolgen en mogelijkheden.

Mieke heeft migraine

‘Minder werken niet de oplossing’

‘In de loop der jaren ben ik steeds minder uur gaan werken, in een poging het vol te houden. Dat is me niet gelukt en nu heb ik spijt. Ik had me toen beter ziek kunnen melden, dan had ik nu een hogere uitkering gehad. ‘

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • .Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en denken mee over oplossingen om met plezier aan het werk te gaan en te blijven.

Aan de slag

Bij Avéro Achmea kun je met deze calculator snel de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid berekenen.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.