Om het werk vol te houden slik ik te veel medicatie. Wat nu?

Heb je hoofdpijn of migraine, dan is het begrijpelijk dat je pijnstillers en/of triptanen slikt om toch te kunnen werken. Voor de korte termijn lijkt dit een goede oplossing. Maar neem je te vaak pijnstillers of triptanen in, dan kan dit zorgen dat je hoofdpijn op den duur vaker terugkomt, ernstiger is en langer aanhoudt, soms zelf tot dagelijkse hoofdpijn. Er ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij je steeds meer hoofdpijn krijgt en hiervoor steeds meer medicatie gebruikt. Er is dan sprake van hoofdpijn door overgebruik van medicatie. (Medical Overuse Headache of MOH).

Symptomen van MOH

Zo herken je MOH:

 • Vrijwel dagelijkse hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Vergeetachtigheid
 • Slaapstoornissen
 • Mogelijk depressiviteit.

Om MOH te voorkomen moet je je houden aan de volgende regels voor inname van pijnstillers:

 • Paracetamol en NSAID’s (bijvoorbeeld naproxen): maximaal vijftien dagen per maand.
 • Triptanen: maximaal tien dagen per maand.
 • Combinatie van paracetamol of NSAID’s en triptanen en morfine-achtige medicijnen: maximaal tien dagen per maand.

Dit kan betekenen dat je soms niet kunt werken, of slechts een deel van je taken kunt doen. Ga in gesprek met jouw leidinggevende over oplossingen op de lange termijn.

Afkicken van hoofdpijnmedicatie

Is er al sprake van hoofdpijn door overgebruik van medicatie? De enige remedie hiertegen is tijdelijk helemaal te stoppen met pijnmedicatie (‘afkicken’ of ‘detoxen’). Dit betekent waarschijnlijk een toename van klachten in de eerste paar weken, die meestal daarna minder wordt. Zo’n afkicktraject kan heel pittig zijn. Bereid het daarom goed voor: zorg ervoor dat je thuis en op je werk steun krijgt en zaken goed regelt. Het kan helpen om een plan van aanpak te maken voor deze periode. Het kan nuttig zijn als er contact is tussen de bedrijfsarts en je neuroloog. Dit zorgt voor duidelijkheid en kan misverstanden voorkomen.

Bij de meeste mensen is de hoofdpijn na het afkicken beduidend minder. Je kunt dan opnieuw met de neuroloog gaan kijken wat er aan hoofdpijn overblijft en hoe deze te behandelen.

Hottie kickte af van triptanenverslaving

‘Tijdens het detoxen thuis was er veel hulp van man, familie en vrienden om het gezin draaiende te houden.’

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

 • De neuroloog en hoofdpijnverpleegkundige kunnen je helpen met informatie over een juist gebruik van de pijn-/aanvalsmedicatie. Ook kunnen ze begeleiding bieden bij het afkicken.
 • De leidinggevende kan je helpen met zoeken naar oplossingen.
 • Adviespunt Werk van Hoofdpijnnet voor een luisterend oor, steun en begrip, en natuurlijk advies.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

 

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.