Wat kan een bedrijfsarts voor mij betekenen?

Om ervoor te zorgen dat je gezond kunt blijven werken, kun je bij een bedrijfsarts terecht. Een bedrijfsarts is een strikte neutrale en onafhankelijke professional. Hij of zij is jouw deskundige aanspreekpunt voor alles wat met werk en gezondheid te maken heeft. Onze tip: ga met terugkerende hoofdpijn vooral op tijd in gesprek met de bedrijfsarts, dit kan ziekmeldingen en misverstanden voorkomen.

Ook als je (nog) niet ziekgemeld bent, kun je naar de bedrijfsarts gaan.  Je kunt dan gebruik maken van het vrijwillig (preventief) spreekuur. Elke werknemer heeft het recht om de bedrijfsarts te spreken. Toestemming van de werkgever hiervoor is niet nodig. Het contact tussen bedrijfsarts en werknemer is vertrouwelijk. De werkgever wordt hier dus niet van op de hoogte gesteld. Het is natuurlijk wel zo dat eventuele aanpassingen, bijvoorbeeld qua werkdruk, werkplek, taken of uren, in overleg met jouw leidinggevende moeten gebeuren. Overleg met je leidinggevende is dus uiteindelijk wel nodig, als je iets wilt veranderen.

Over het algemeen is het advies om vooral op tijd met je bedrijfsarts in gesprek te gaan over hoofdpijn. Dit kan ziekmeldingen en misverstanden voorkomen en maakt dat je je inzetbaarheid op het werk zo goed mogelijk kunt bewaken. Dit preventieve spreekuur is juist bedoeld om uitval te voorkomen. Dus als je je wel eens zorgen maakt over hoe je het vol gaat houden, of als je last hebt van bepaalde omstandigheden in je werk (bijvoorbeeld licht, geluid, werkdruk) kun je gebruik maken van dit spreekuur. Je kunt dan samen naar oplossingen zoeken. Richt je hierbij vooral op de lange termijn. Vaak zijn we geneigd om kortetermijnoplossingen te bedenken, in de hoop dat we het wel volhouden, of dat het wel beter wordt. Kijk dus eens goed in de spiegel en vraag jezelf af wat je nodig hebt om je werk nog jaren op een gezonde manier te kunnen doen.

Is er geen duidelijkheid of en hoe de dienst van de bedrijfsarts bij jouw werkgever geregeld is? De Arbowet verplicht werkgevers een basiscontract voor arbodienstverlening af te sluiten, dus vraag hiernaar.

Adviespunt Werk

‘Samen zoeken naar oplossingen’

‘Met de bedrijfsarts kun je zoeken naar oplossingen die je inzetbaarheid positief kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld door aanpassingen in taken op slechte dagen of door een rustige werkplek. ‘

Kijken: ‘De bedrijfsarts’

In dit filmpje van het Arboportaal zie je wat een bedrijfsarts precies doet en hoe hij of zij je verder kan helpen.

Meer lezen

Wie kan mij helpen?

  • Bij de afdeling Personeelszaken (HR, HRM, P&O) kunnen ze je informeren over hoe de toegang tot het vrijwillige spreekuur van de bedrijfsarts geregeld is.
  • Hoofdpijnnet biedt aan haar leden de dienst Adviespunt Werk. De coaches van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en denken mee over oplossingen om met plezier aan het werk te gaan en te blijven.

Aan de slag

In het artikel ‘In 4 stappen goed voorbereid op gesprek bij je bedrijfsarts’ van Reumaleeft.com lees je hoe je je goed voorbereidt op het gesprek met de bedrijfsarts. Hoewel het hier gaat over reuma en over de situatie waarin je al ziek bent, zijn de stappen in de voorbereiding zeker bruikbaar bij een preventief consult en bij hoofdpijn. 

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.