Wat vertel ik bij een sollicitatie wel of niet over mijn hoofdpijn?

Heb je vaak last van hoofdpijn en ga je solliciteren? Het is begrijpelijk dat je twijfelt of je wel moet vertellen dat je regelmatig hoofdpijn hebt. Misschien ben je bang dat je daardoor niet wordt aangenomen. Wanneer hoef je het niet te vertellen? En wanneer is het beter om je hoofdpijn wel ter sprake te brengen?

Als je gaat solliciteren, is het vooral belangrijk dat je zélf goed weet wat je wilt, wat je kunt en wat je aankunt. Hierdoor ga je zekerder de sollicitatieprocedure in. Uiteindelijk is het wel of niet vertellen over je hoofdpijn een persoonlijke keuze. Juridisch gezien mag de werkgever tijdens de sollicitatieprocedure niet vragen naar jouw gezondheid. Als sollicitant hoef je jouw aandoening niet te melden als je denkt dat het geen belemmering is voor het uitoefenen van de functie. Je moet het wél melden als je weet dat jouw medische klachten jou ongeschikt maken voor de baan, maar in dat geval is het uiteraard beter om niet te solliciteren. Jouw ziekte kan officieel geen reden zijn voor een afwijzing.

In je sollicitatiebrief en tijdens het eerste gesprek moet je met jouw kwaliteiten, kennis en ervaring vooral de interesse wekken van jouw potentiële werkgever. Kom je verder in de sollicitatieprocedure, dan komt er misschien een moment waarop je er iets over wilt of moet zeggen. Heb je maar af en toe hoofdpijn en heeft dit nauwelijks invloed op jouw functioneren, dan hoef je het niet te vertellen. Is jouw hoofdpijn wel van invloed op je werk, dan ben je verplicht dat te melden. Zie voor meer informatie hierover het artikel ‘Wat vertel ik over mijn gezondheid?’ onder het kopje ‘Meer lezen’. Je kunt het ook later in de sollicitatieprocedure vertellen, maar doe het in ieder geval voordat je het contract tekent. Dit is ook in je eigen belang. Je wilt immers niet alleen aangenomen worden, maar de baan daarna ook langere tijd behouden. Als je het meldt, zeg er dan bij met welke aanpassingen je het werk wél kunt doen.

Kijken: ‘Solliciteren en migraine’

In onderstaand filmpje geeft loopbaancoach Maartje van Droombaan.coach tips over het wel of niet melden van je migraine tijdens een sollicitatie. Hoewel het in het filmpje gaat over migraine, is de informatie ook zeker nuttig bij andere soorten hoofdpijn.

Meer lezen

Aan de slag

Voorbereiding op sollicitatiegesprek:

Wie kan mij helpen?

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

 

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.