migraine hoofdpijn in de media

Hoofdpijnnet streeft naar meer bekendheid en erkenning voor mensen met ernstige hoofdpijnklachten. De afgelopen tijd besteedden verschillende media aandacht aan migraine en andere hoofdpijn.

3 augustus 2020: Een interessant artikel in Quest over migraine, waarin onder meer neuroloog Gisela ter Windt van het LUMC aan het woord komt. Lees het artikel hier.

8 juli 2020: In het magazine  De Stimulans van de Patiëntenvereniging voor Neuromodulatie staat een interessant interview met neuroloog Emile Couturier. Hij gaat onder meer in op zijn huidige onderzoek naar de effectiviteit van micro-implantaten op clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot de reguliere implantaten, die de grootte hebben van een gemiddelde pace-maker, gaat hier om een uiterst miniem implantaatje, dat in de bovenkaak onder de oogkas wordt geplaatst. Lees het artikel hier.

7 juli 2020: Veel last van migraine? En geen idee waar die aanvallen vandaan komen? Een dagboek bijhouden kan helpen om te ontdekken wat de oorzaken zijn. Journalist Annemarie Geleijnse turft drie maanden lang wat de triggers van haar eigen hoofdpijn kunnen zijn. Lees het artikel van Psychologie Magazine hier.

16 juni 2020: Vrouwen met migraine zijn jaloerser binnen een romantische relatie dan vrouwen zonder migrainimplantaat clusterhoofdpijn blz1-geconverteerde. Daarnaast hebben ze vaker last van koude voeten. Hoofdpijnonderzoekers uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC trekken deze conclusie in twee nieuwe studies naar de effecten van migraine. De resultaten zijn gepubliceerd in de tijdschriften Journal of Headache and Pain en European Journal of Neurology. Lees het artikel hier.

1 juni 2020: Professor Irene van Staveren had chronische migraine en was uitbehandeld. Daarom begon ze zelf een zoektocht naar het ontstaan van migraine. In haar boek ‘De professor als proefkonijn’ beschrijft ze openhartig hoe ze de hoofdpijn goeddeels wist te bedwingen. “Ik geloof in genezing. Maar meer onderzoek is hard nodig.” Lees het artikel hier.

1 mei 2020: Op Margriet.nl een artikel over hormonale migraine, waarin gynaecoloog dr. Ingrid Pinas aan het woord komt. Lees het artikel hier.

24 april 2020: Hoe kun je school zo goed mogelijk met je hoofdpijn combineren? Lotte en Antonia, twee van de jongerenambassadeurs van Hoofdpijnnet, vertellen hun verhaal aan Ingrado magazine. Je vindt hun interviews hier.

12 februari 2020: Zo’n 70.000 Nederlanders krijgen vandaag migraine. De ziekte staat op de twee plaats van de meest belastende ziektes wereldwijd. Toch bestaan er nog veel misverstanden over. Lees het artikel hier. 

10 t/m 14 februari 2020: Migraineweek bij het NPO1-radioprogramma Spraakmakers. In vijf afleveringen worden verschillende kanten van migraine uitgelicht, waaronder migraine en werk, alternatieve behandelmethoden en het nieuwe migrainemedicijn. Lees meer en luister alle afleveringen terug.

10 december 2019: Occipitale neuromodulatie bij clusterhoofdpijn waarbij behandeling met medicatie niet voldoende werkt, is per 1 januari 2020 opgenomen in het basispakket. Dat meldt het Zorginstituut Nederland. Lees het volledige bericht hier.

4 december 2019: Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder mensen met psychosociale klachten blijkt dat meer dan de helft van de respondenten geen informatie kreeg van zijn of haar zorgverlener over deze mogelijke gevolgen van ziek zijn. Lonneke Scholten, die sinds haar zesde last heeft van migraine, herkent dit: “Artsen geven medicijnen en zeggen dat je er mee moet leren leven. Maar geen enkele arts vertelt hoe dan.” Lees meer.

7 november 2019: Aniek heeft last van ernstige migraineaanvallen met auraverschijnselen. Ze blogt erover op de site van de Hersenstichting. Lees meer.

5 november 2019: Het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam is een van de 42 hoofdpijncentra die migrainepatiënten behandelen met botox. Bekijk hier het interview met neurologen Emile Couturier en Nettie Vlam en migrainepatiënte Francisca Schaaf.

5 november 2019: In deze aflevering van Dokters van Morgen staat hoofdpijn centraal. Kijk de aflevering hier terug.

24 september 2019: De Vlaamse presentatrice en migrainepatiënte Evy Gruyaert schreef samen met neuroloog Koen Paemeleire het boek ‘Kop op’, waarin ze persoonlijke getuigenissen afwisselt met de meest recente facts en figures rond migraine. In deze longread op Knack.be lees je hieruit een fragment.

20 september 2019: De zussen Agnes en Paula hebben allebei vestibulaire migraine. “Ik lig vaak de hele dag in het donker.” Lees hun verhaal op Linda.nl.

18 september 2019: Hoofdpijnnet leverde een bijdrage aan de campagne De Hersenen van uitgever Mediaplanet. Lees meer over het belang van een gezond brein van experts zoals Dick Swaab op Planet Health.

22 augustus 2019: LUMC-hoogleraar neurologie Michel Ferrari: ‘Nieuw middel boekt goede resultaten bij lastig behandelbare migraine’. Lees meer.

5 augustus 2019: Het nieuwe migrainemedicijn is duur en wordt niet vergoed. Neuroloog Emile Couturier van het Boerhaave Medisch centrum: “In de vijfentwintig jaar dat ik bezig ben met migraine zie ik dat dit middel dagelijks een groot verschil maakt bij de patiënten die het al krijgen.” Lees het artikel van het programma Spraakmakers hier.

27 juni 2019: Zorginstituut: GVS-advies erenumab (Aimovig®) voor de behandeling van migraine. Lees het advies hier.

25 juni 2019: Het LUMC legt in dit filmpje duidelijk uit wat migraine is en welk onderzoek er wordt gedaan. Bekijk het filmpje hier.

12 juni 2019: Ook in de Volkskrant gaat het over migraine. Aan het woord komen neuroloog Gisela Terwindt, en vasculair farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink. ‘Mensen halen migraine en hoofdpijn door elkaar. In realiteit is migraine iets totaal anders.’ Bekijk het artikel hier.

7 juni 2019: Een mooi artikel over hoe de onzichtbaarheid van migraine leidt tot onbegrip en hoe belangrijk goede communicatie is. Met neuroloog Emile Couturier en voorzitter van Hoofdpijnnet Karin van Haperen. Lees het artikel hier terug.

31 mei 2019: Een uitgebreid dossier over migraine in Margriet 22, met neuroloog Gisela Terwindt en gynaecoloog Joop Laven. (Tekst Marte van Santen, illustraties Mireille Schaap). Lees het volledige dossier hier terug.

7 mei 2019: Patiënten met chronische migraine die frequent pijnmedicatie gebruiken, kunnen daar beter mee stoppen dan een behandeling met botox ondergaan. Dat concluderen Judith Pijpers e.a. (LUMC) op grond van de uitkomsten van een randomized controlled trial, die ze publiceerden in Brain. Lees meer in dit (Nederlandse) artikel op de website Medisch Contact.

3 mei 2019: Botox tegen migraine, helpt dat? Lees het artikel uit Trouw hier.

8 april 2019: 1 op de 4 jongeren heeft een chronische aandoening. Wat doet dat met je toekomstbeeld? Aan het woord komt ook Manon, die chronische migraine heeft: “Ik hoorde steeds: ‘Misschien moet je een niveau omlaag, misschien is het te veel voor je.’ En nu heb ik twee bachelors afgerond en bijna een master. Dus, wat nou, niveau omlaag?” Kijk deze uitzending terug. (Het item over jongeren met een chronische ziekte begint op 20:03 minuten.) Lees ook dit artikel op NOS.nl: ‘Een op de vier jongeren heeft een chronische aandoening.’

16 maart 2019: Uitgebreid interview met migraine-expert en hoogleraar neurologie Michel Ferrari in dagblad Trouw: “U wilt weten wat een migraine-aanval is? Ha! Als ik dat wist, kreeg ik de Nobelprijs.” Lees het artikel hier.

18 februari 2019: Medicijnen die op zijn, torenhoge prijzen en patiënten die steeds moeten wisselen van merk. 1 op de 2 mensen die afgelopen half jaar met een recept naar de apotheek ging, kreeg het voorgeschreven medicijn een of meer keren niet mee. De Patiëntenfederatie Nederland, waarvan ook Hoofdpijnnet lid is, startte daarom een actie tegen de ‘pillenchaos’. Lees meer op de actiesite Stopdepillenchaos.nl.

11 februari 2019: Als je ziek bent, werk je niet. Als je beter bent, werk je wel. Maar is het altijd zo zwart-wit, of kun je door een flexibele houding en maatwerk het ziek zijn anders benaderen? Social enterprise Webmastery sprak hierover tijdens de conferentie ‘Migraine en Werk: van dilemma naar doorpakken’. Lees hier de blog ‘Zieke medewerker? Denk eens niet zwart-wit’.

7 februari 2019: Jongerenzender FunX verdiept zich in migraine en belt met neuroloog Willem Oerlemans van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Luister hier het gesprek terug. Ook deze week: een artikel in de rubriek ‘FunX beseft’: ‘Migraine is verschrikkelijk en het wordt tijd dat iedereen dat snapt.’ Lees het hier terug.

5 februari 2019: In vakblad Arbo 1/2019 een uitgebreid artikel over migraine op de werkvloer, met tips voor werkgevers, geschreven door communicatiecoördinator Nelleke Cools van Hoofdpijnnet. Lees het artikel hier terug.

2 februari 2019: In het AD is er aandacht voor de migraineweek in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Neuroloog Madelon Dane: “Migraine is veel meer dan ‘af en toe zware hoofdpijn’: bij een echte aanval ben je simpelweg uitgeschakeld.” Ook Alex Schonewille van het Adviespunt Werk komt aan het woord: “Houd je werkgever niet buitenspel bij migraineklachten.” Lees het integrale artikel hier. Op AD.nl staat ook een verkorte versie, die vind je hier.

1 februari 2019: Mooi, zo’n besneeuwd landschap. Maar kan die fonkelende witte sneeuw eigenlijk een migraineaanval veroorzaken? NRC zocht het uit, lees het hier terug.

29 januari 2019: In het programma Je zal het maar hebben: Nienke (33) die elke nacht clusterhoofdpijn-aanvallen heeft. Deze ondraaglijke hoofdpijn wordt ook wel de zelfmoordhoofdpijn genoemd. Nienke houdt vol en vecht, in de hoop dat het ooit overgaat. Bekijk de aflevering hier terug.

20 december 2018: ‘Glaasje rood bij het kerstdiner? Perfect recept voor een migraineaanval’. Neurologe Gisela Terwindt van het LUMC en migrainepatiënt Hottie Wiersma vertellen erover in dit item van Editie NL.

19 december 2018: ‘Migrainepatiënten wijzen rode wijn aan als uitlokker van aanvallen’: uit onderzoek van de LUMC blijkt dat een derde van de migrainepatiënten rode wijn de boosdoener noemen. Lees meer.

4 december 2018: In Tijd voor MAX vertelt huisarts Dokter Ted over clusterhoofdpijn. Kijk het item hier terug.

3 december 2018: Op het platform Perspectief van het UWV het verhaal van Marjolijn Bol, die vanwege haar migraine deels werd afgekeurd. Met hulp van re-integratiecoach Alex Schonewille (Adviespunt Werk) leerde ze haar aandoening beter te begrijpen en accepteren. Ook staan in het artikel handige tips voor als migraine je in je werk belemmert. Lees het artikel hier.

29 november 2018: Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de neurostimulator de pijn verlicht in de acute fase van migraine en daarbij ook aanvallen helpt te voorkomen. Lees meer.

23 oktober 2018: Migraine op de werkvloer: waarom bespreekbaarheid van migraine zo belangrijk is. Lees meer op Ondernemersbelangen.nl

17 oktober 2018: Onderzoekers van het RadboudUMC ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van aangezichtspijn. Lees meer.

16 oktober 2018: Door schaamte en taboe wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Terwijl juist die bespreekbaarheid van groot belang is en al veel kan oplossen. Lees meer op Arboportaal.nl.

10 oktober 2018: Migraine op de werkvloer, 3 tips voor werkgevers. Lees meer op de site Ondernemen met personeel.

9 oktober 2018: Zelfs als een arts een specifiek merk medicijn voorschrijft, kiezen apothekers in veel gevallen voor een goedkopere variant met dezelfde werkzame stof. Mensen die vervolgens een ander middel krijgen dan hun eigen vaste middel, ervaren daardoor soms vervelende bijwerkingen of een verminderde werking. Samen met andere patiëntenorganisaties zet Hoofdpijnnet zich in om dit “wisselen van medicijnen om niet-medische redenen” tegen te gaan. Lees meer bij Patiëntenfederatie Nederland.

22 augustus 2018: Angela heeft al sinds haar puberteit last van chronische clusterhoofdpijn en vertelde aan het tijdschrift Margriet hoe dat is. Lees haar verhaal hier terug.

4 augustus 2018: Twee miljoen Nederlanders lijden aan migraine, onder hen veel jongeren. Hoe beïnvloedt die barstende koppijn je leven? NOSop3 maakte er een special over, bekijk deze hier.

2 augustus 2018: De Europese Commissie heeft een nieuw migraine-medicijn met daarin de werkende stof erenumab goedgekeurd. Hoogleraar neurologie Michel Ferrari noemt dat middel een doorbraak voor migraine-patiënten. Ferrari is een van de toponderzoekers naar migraine in Nederland. “Toch is de succeskans nog beperkt.”. Lees dit artikel bij de NOS.

18 juli 2018: In het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan op NPO Radio 1 aandacht voor de ‘migraine pose’ en de impact van migraine. Luister het item hier terug.

28 juni 2018: Mannen die last hebben van migraine hebben meer van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun lichaam dan mannen zonder migraine, ontdekten  onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC. Lees het artikel terug op NOS.nl.

7 juni 2018: Mareva (41) heeft migraine en vertelt erover aan LINDAnieuws: “Mensen zien het toch snel als ‘gewoon hoofdpijn’. Ze geven dan tips als “neem een aspirine en ga even rustig zitten”, maar bij migraine heeft dat geen zin.” Lees het artikel hier terug.

29 mei 2018: Neuroloog Gisela Terwindt en farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink zoijn te gast bij Koffietijd om te praten over migraine, in het licht van de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’. Kijk het item hier terug.

29 mei 2018: We waren ook op de radio en wel op Radio 2 bij Gerard Ekdom. Alex Schonewille van ons Adviespunt Werk vertelt over migraine en werk. Luister het item hier terug.

29 mei 2018: Bij Editie NL komen neuroloog Gisela Terwindt en migrainepatiënt Natacha aan het woord. Kijk het item hier terug.

28 mei 2018: De campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ is van start gegaan! Bekijk de campagnewebsite hier.

23 mei 2018: Kun je echt migraine krijgen van lamellen of streepjesoverhemden? NU.nl zocht het uit, lees het artikel hier terug.

23 mei 2018: Vrouw.nl komt met een artikel over Marike Radstaake (53 jaar en lid van Hoofdpijnnet). Ze vertelt hierin dat ze vanwege haar migraine volledig arbeidsongeschikt is. ‘Het is echt iets anders dan hoofdpijn; het is een soort kortsluiting in de hersenen. Zelfs iets uit de koelkast halen is dan al teveel.’ Lees het artikel hier terug.

19 mei 2018:  In het programma Nieuwsuur van de NOS alles over het nieuwe migrainemedicijn, met onder meer Hoofdpijnnet communicatiecoördinator Nelleke Cools, neuroloog Michel Ferrari en migrainepatiënt Elise de Bont. Kijk het item hier terug.

10 mei 2018: In het tv-programma Focus van NPO2 gaat het deze aflevering over migraine en hormonen. O.a. neurologen Gisela Terwindt en Michel Ferrari komen aan het woord. Ook vertellen migrainepatiënten over de impact die de aandoening heeft. Kijk de aflevering hier terug.

10 mei 2018: Lees ook deze special over migraine en hormonen van NPO Focus.

30 april 2018: Hoofdpijnnet-voorzitter Karin van Haperen en neuroloog Michel Ferrari waren te gast bij radioprogramma BNR Beter om te praten over migraine en werk – Kijk het filmpje hier terug.

19 april 2018: Hoofdpijnnet en 13 andere patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds en het Reumafonds, deden onderzoek naar onnodige medicijnwissel. Daaruit bleek dat ruim een derde zieker wordt na zo’n medicijnwissel. Lees het bericht hier terug of bekijk het item bij RTL Nieuws.

18 april 2018: VIVA besteedt aandacht aan migraine in het artikel De hoofdpijnhel: feiten en fabels rondom migraine. Lees hier een voorproefje of lees het volledige artikel terug op Blendle (€).

28 maart 2018: In LINDA 164 vertellen verschillende vrouwen over hun ‘gekmakende hoofdpijn’. Lees hier een voorproefje of lees het hele artikel bij Blendle (€).

9 februari 2018: Migraine en de mythen, uiteengezet door migrainespecialist Michel Ferrari in de Volkskrant. “Helaas zijn er nog steeds artsen die bij hoofdpijnklachten vragen: ‘Hoe gaat het thuis?’ en ‘Druk op het werk?’ En vrijwel iedereen met migraine krijgt van zijn omgeving te horen: ‘Geen wonder. Jij werkt ook zó hard.'” Lees het interview hier terug.

19 januari 2018: Neuroloog Michel Ferrari: ‘Hoofdpijn is geen aanstelleritis’. Lees het interview uit NRC hier terug.