migraine in de media

OVERZICHT: Migraine en hoofdpijn in de media

Hoofdpijnnet streeft naar meer bekendheid en erkenning voor mensen met ernstige hoofdpijnklachten. De afgelopen tijd besteedden verschillende media aandacht aan migraine en andere hoofdpijn.

20 december 2018: ‘Glaasje rood bij het kerstdiner? Perfect recept voor een migraineaanval’. Met neurologe Gisela Terwindt van het LUMC en migrainepatiënt Hottie Wiersma vertellen erover in dit item van Editie NL.

19 december 2018: ‘Migrainepatiënten wijzen rode wijn aan als uitlokker van aanvallen’: uit onderzoek van de LUMC blijkt dat een derde van de migrainepatiënten rode wijn de boosdoener noemen. Lees meer.

29 november 2018: Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de neurostimulator de pijn verlicht in de acute fase van migraine en daarbij ook aanvallen helpt te voorkomen. Lees meer.

23 oktober 2018: Migraine op de werkvloer: waarom bespreekbaarheid van migraine zo belangrijk is. Lees meer op Ondernemersbelangen.nl

17 oktober 2018: Onderzoekers van het RadboudUMC ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van aangezichtspijn. Lees meer.

16 oktober 2018: Door schaamte en taboe wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Terwijl juist die bespreekbaarheid van groot belang is en al veel kan oplossen. Lees meer op Arboportaal.nl.

10 oktober 2018: Migraine op de werkvloer, 3 tips voor werkgevers. Lees meer op de site Ondernemen met personeel.

9 oktober 2018: Zelfs als een arts een specifiek merk medicijn voorschrijft, kiezen apothekers in veel gevallen voor een goedkopere variant met dezelfde werkzame stof. Mensen die vervolgens een ander middel krijgen dan hun eigen vaste middel, ervaren daardoor soms vervelende bijwerkingen of een verminderde werking. Samen met andere patiëntenorganisaties zet Hoofdpijnnet zich in om dit “wisselen van medicijnen om niet-medische redenen” tegen te gaan. Lees meer bij Patiëntenfederatie Nederland.

22 augustus 2018: Angela heeft al sinds haar puberteit last van chronische clusterhoofdpijn en vertelde aan het tijdschrift Margriet hoe dat is. Lees haar verhaal hier terug.

4 augustus 2018: Twee miljoen Nederlanders lijden aan migraine, onder hen veel jongeren. Hoe beïnvloedt die barstende koppijn je leven? NOSop3 maakte er een special over, bekijk deze hier.

2 augustus 2018: De Europese Commissie heeft een nieuw migraine-medicijn met daarin de werkende stof erenumab goedgekeurd. Hoogleraar neurologie Michel Ferrari noemt dat middel een doorbraak voor migraine-patiënten. Ferrari is een van de toponderzoekers naar migraine in Nederland. “Toch is de succeskans nog beperkt.”. Lees dit artikel bij de NOS.

18 juli 2018: In het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan op NPO Radio 1 aandacht voor de ‘migraine pose’ en de impact van migraine. Luister het item hier terug.

28 juni 2018: Mannen die last hebben van migraine hebben meer van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun lichaam dan mannen zonder migraine, ontdekten  onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC. Lees het artikel terug op NOS.nl.

7 juni 2018: Mareva (41) heeft migraine en vertelt erover aan LINDAnieuws: “Mensen zien het toch snel als ‘gewoon hoofdpijn’. Ze geven dan tips als “neem een aspirine en ga even rustig zitten”, maar bij migraine heeft dat geen zin.” Lees het artikel hier terug.

29 mei 2018: Neuroloog Gisela Terwindt en farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink over migraine, in het licht van de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’. Kijk het item hier terug.

29 mei 2018: We waren ook op de radio en wel op Radio 2 bij Gerard Ekdom. Alex Schonewille van ons Adviespunt Werk vertelt over migraine en werk. Luister het item hier terug.

29 mei 2018: Bij Editie NL komen neuroloog Gisela Terwindt en migrainepatiënt Natacha aan het woord. Kijk het item hier terug.

28 mei 2018: De campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ is van start gegaan! Bekijk de campagnewebsite hier.

23 mei 2018: Kun je echt migraine krijgen van lamellen of streepjesoverhemden? NU.nl zocht het uit, lees het artikel hier terug.

23 mei 2018: Vrouw.nl komt met een artikel over Marike Radstaake (53 jaar en lid van Hoofdpijnnet). Ze vertelt hierin dat ze vanwege haar migraine volledig arbeidsongeschikt is. ‘Het is echt iets anders dan hoofdpijn; het is een soort kortsluiting in de hersenen. Zelfs iets uit de koelkast halen is dan al teveel.’ Lees het artikel hier terug.

19 mei 2018:  In het programma Nieuwsuur van de NOS alles over het nieuwe migrainemedicijn, met onder meer Hoofdpijnnet communicatiecoördinator Nelleke Cools, neuroloog Michel Ferrari en migrainepatiënt Elise de Bont. Kijk het item hier terug.

10 mei 2018: In het tv-programma Focus van NPO2 gaat het deze aflevering over migraine en hormonen. O.a. neurologen Gisela Terwindt en Michel Ferrari komen aan het woord. Ook vertellen migrainepatiënten over de impact die de aandoening heeft. Kijk de aflevering hier terug.

10 mei 2018: Lees ook deze special over migraine en hormonen van NPO Focus.

30 april 2018: Hoofdpijnnet-voorzitter Karin van Haperen en neuroloog Michel Ferrari waren te gast bij radioprogramma BNR Beter om te praten over migraine en werk – Kijk het filmpje hier terug.

19 april 2018: Hoofdpijnnet en 13 andere patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds en het Reumafonds, deden onderzoek naar onnodige medicijnwissel. Daaruit bleek dat ruim een derde zieker wordt na zo’n medicijnwissel. Lees het bericht hier terug of bekijk het item bij RTL Nieuws.

18 april 2018: VIVA besteedt aandacht aan migraine in het artikel De hoofdpijnhel: feiten en fabels rondom migraine. Lees hier een voorproefje of lees het volledige artikel terug op Blendle (€).

28 maart 2018: In LINDA 164 vertellen verschillende vrouwen over hun ‘gekmakende hoofdpijn’. Lees hier een voorproefje of lees het hele artikel bij Blendle (€).

9 februari 2018: Migraine en de mythen, uiteengezet door migrainespecialist Michel Ferrari in de Volkskrant. “Helaas zijn er nog steeds artsen die bij hoofdpijnklachten vragen: ‘Hoe gaat het thuis?’ en ‘Druk op het werk?’ En vrijwel iedereen met migraine krijgt van zijn omgeving te horen: ‘Geen wonder. Jij werkt ook zó hard.'” Lees het interview hier terug.

19 januari 2018: Neuroloog Michel Ferrari: ‘Hoofdpijn is geen aanstelleritis’. Lees het interview uit NRC hier terug.