Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het ledenmagazine Hoofdzaken 4x per jaar

Hoofdzaken is het ledenmagazine van Hoofdpijnnet dat vier keer per jaar verschijnt.


Hoofdzaken 03/2018

Hoofdpijn op het werk
Sommige mensen krijgen hoofdpijn van hun werk of baas, anderen zijn nog slechter af: zij moeten verzuimen door migraine of andere ernstige hoofdpijn. Hoe ga je daarmee om? En hoe kan de werkgever een steuntje in de rug zijn in plaats van een bedreiging? De campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ maakt er werk van.

Een ode aan…
We nodigen de lezers uit te verhalen over hun ervaringen met hun omgeving – familie, vrienden, collega’s. Hoe gaan zij om met iemand die door chronische hoofdpijn wordt gekweld, vaak op ongelukkige momenten? Hoe kan die omgeving je het beste steunen? Of wil je die juist bedanken? Marieke Groen trapt af met een ode aan een bijzonder echtpaar.

Wie?
In de rubriek Wie? het verhaal van de 67-jarige Leo Landman die vanwege zijn aangezichtspijn verbonden is aan Hoofdpijnnet. Zijn enige bron van informatie. Maar: ‘Voor een migrainepatiënt is aangezichtspijn net zo interessant als een gebroken been: als je het niet hebt, ga je je er echt niet in verdiepen.’

Truffels kauwen
Truffels en truffelsmaak kennen we uit delicate gerechten en etenswaren. De truffels waarover wij schrijven en die een pijnverlichtende werking kunnen hebben, koop je in de zogenoemde smartshop. Je kauwt op zo’n truffeltje en wacht op de weldadige effecten. Ook goed voor mensen met episodische clusterhoofdpijn?

Gluten als boosdoener?
Veel migrainepatiënten hebben ook last van maag-darmproblemen en vragen zich regelmatig af of gluten een van de boosdoeners kan zijn. De wetenschap blijft op afstand bij de vraag over de relatie tussen voeding en migraine. Waarom, vraagt Maja van Hal-Bedee zich af. Zeker nu er een verband bestaat tussen gluten en de hersenziekte ataxie.

Benieuwd naar Hoofdzaken? Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang Hoofdzaken vier keer per jaar.

Word lid

hoofdzaken ledenmagazine

Hoofdzaken 02/2018

Maak van migraine een hoofdzaak!
Een landelijke campagne in kranten en tijdschriften, op radio, televisie en social media om begrip en erkenning te vragen voor migraine, dat is nogal wat. Het doel is volgens de Coalitie Migraine klip en klaar. Weg met de vooroordelen. Maak deze hersenziekte bespreekbaar.

Een dagje op de hoofdpijnpoli
‘Een vrouw die vandaag voor het eerst op het spreekuur is, vertelt dat de huisarts haar tot voor kort 1000 mg paracetamol voorschreef om de migraine te beteugelen. Op een dag ging ze tijdens een aanval huilend van de pijn naar de apotheek en kreeg alsnog een triptaan.’ Verslag van een dagje meelopen op de hoofdpijnpoli van neuroloog Patricia Eekers in het Roermondse Laurentiusziekenhuis.

Migraine en menstruatie
Het verband tussen menstruatie en migraine kennen veel vrouwen uit ervaring. Maar welk mechanisme hier achterzit, is een groot vraagteken. Dankzij twee grote subsidies kan nu de rol van vrouwelijke geslachtshormonen bij migraine gedetailleerd worden onderzocht.

Als hoofdpijn je baan bedreigt
Ernstige hoofdpijn en een baan zijn geen fijne combinatie. Zeker niet als de werkgever moeilijk gaat doen en je liever kwijt dan rijk is. Wat doe je als ontslag dreigt? Diana Wouden staat in haar juridische praktijk hoofdpijnpatiënten bij die in een arbeidsrechtelijk gevecht met hun werkgever zijn verwikkeld.

Aangezichtspijn bij de kaak aanpakken
Jarenlang tobben met heftige pijnklachten in het gezicht en niet weten waar het vandaan komt, laat staan weten wat eraan te doen. Het overkwam Ed van Sonsbeek die er achterkwam dat hij aangezichtspijn heeft. Een Sweet-operatie en een gebitsreconstructie boden veel verlichting.

Benieuwd naar dit nummer? Download deze editie gratis!

Download Hoofdzaken hier

Over Hoofdzaken

Hoofdzaken verschijnt in maart, juni, oktober en december, telkens in een oplage van 6.000 exemplaren. Het magazine houdt de leden op de hoogte van feiten en meningen op het gebied van hoofdpijn, en van ontwikkelingen die voor hen van belang kunnen zijn. In ruimer verband wil Hoofdzaken ook andere doelgroepen bedienen: huisartsen, specialisten, paramedici en geïnteresseerden. De vereniging Hoofdpijnnet is uitgever van het blad. De productie en distributie zijn in handen van Virtù Media in Zeist.


Redactie

De redactie van Hoofdzaken bestaat uit hoofdredacteur Caspar van Loo en de redactieleden Nelleke Cools (namens Hoofdpijnnet), Ineke Jungschleger, Leo van Os, Rita Schriemer, Céline van Haperen en Ingrid Schaafsma. De redactie vergadert vier keer per jaar. De redactie is eenvoudig via e-mail te bereiken: hoofdzaken@hoofdpijnnet.nl.


Archief

Hoofdzaken verschijnt in gedrukte vorm. Op deze plaats publiceren we een selectie van belangrijke of belangwekkende artikelen uit het blad. We doen dat in een pdf-bestand dat op het beeldscherm is te lezen of kan worden uitgeprint.


cgrp remmer europees goedgekeurd
,

Eerste CGRP-remmer Europees goedgekeurd: ‘Doorbraak maar met beperkte succeskans’

De Europese Commissie heeft de nieuwe migraineremmer met daarin de werkzame stof erenumab goedgekeurd. Het is nog niet bekend wanneer het middel op de Nederlandse markt komt. Volgens de laatste berichten is dat pas in het voorjaar van 2019. Door Caspar van Loo Uit Hoofdzaken #3, 2018 Hoogleraar neurologie Michel Ferrari heeft het preventieve middel al een doorbraak voor […]

ernstige hoofdpijn en arbeidsrecht
,

Ernstige hoofdpijn en arbeidsrecht

 Juridische hulp kan uitkomst bieden Ernstige hoofdpijn en een baan zijn geen fijne combinatie. Zeker niet als de werkgever moeilijk gaat doen en je liever kwijt dan rijk is. Wat doe je als ontslag dreigt? Mr. Diana Wouden staat in haar juridische praktijk hoofdpijnpatiënten bij die in een arbeidsrechtelijk gevecht met hun werkgever zijn verwikkeld. […]

reizen en vakantie met migraine of clusterhoofdpijn
,

Reizen en vakantie met migraine of clusterhoofdpijn

Geen chateau Migraine, wel vitamine V Vakantie & hoofdpijnklachten: het is geen makkelijke combinatie. Maar onmogelijk is het zeker niet. We vroegen twee gespecialiseerde hoofdpijnverpleegkundigen, Ellen Askes van het Tergooi Ziekenhuis en Jennifer Trouerbach-Kraan van het LUMC, naar ‘tips en tricks’ voor mensen met migraine en clusterhoofdpijn. Volgens hen hoeft je vakantie niet verziekt te […]