Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het ledenmagazine Hoofdzaken 4x per jaar

Hoofdzaken is het ledenmagazine van Hoofdpijnnet dat vier keer per jaar verschijnt.

cover hz3 2020Hoofdzaken #3, 2020

Een wetenschapper stelt kritische vragen, doet onderzoek en legt dwarsverbanden. Tegen deze achtergrond verdiepte hoogleraar en econoom Irene van Staveren (coverfoto) zich in wetenschappelijk onderzoek naar migraine en de behandeling van deze hersenziekte, waaraan zij al vanaf haar studententijd lijdt. Met de resultaten en inzichten ging Van Staveren persoonlijk aan de slag. Niet zonder succes. In Hoofdzaken een uitgebreid interview met haar.

Een andere wetenschapper, de Amerikaanse Angela Stanton, maakt wereldwijd faam met haar op voeding en voedingsstoffen gebaseerde methode om migraineklachten te verminderen. Op Facebook groeit het aantal volgelingen gestaag. Tijd voor meer tekst en uitleg. We stelden Stanton, die zelf ook migraine heeft, een reeks – soms kritische – vragen.

Verder aandacht voor Virtual Reality-brillen. Zou zo’n 3D-bril ook kunnen helpen bij het verminderen van verschillende vormen van hoofdpijn? Ze worden namelijk al ingezet bij de behandeling van psychische klachten zoals straatvrees of spinnenfobie, of bij pijnbestrijding in brandwondencentra.

In de serie over zorgprofessionals vertelt de Zuid-Limburgse huisarts Laura Navarro hoe zij omgaat met patiënten die hun hoofdpijn of migraine bespreken op haar spreekuur. ‘Soms komt iemand langs voor een andere klacht en zeggen ze pas aan het einde bij de deur: ‘Oja, ik heb ook vaak last van hoofdpijn’. Dat noem ik een ‘deurknopvraag’.

Ook een interview met Nelleke Cools die de allereerste directeur van Hoofdpijnnet is. Haar aanstelling past in de wens van het bestuur om de organisatie verder te professionaliseren en daadkrachtiger te maken. Uitgangspunt voor die ambitie is het strategisch plan dat de nieuwe directeur met het bestuur maakte voor de komende drie jaar.

Dit en meer in het nieuwe ledenmagazine. Benieuwd naar Hoofdzaken? Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het blad vier keer per jaar.

Word lid

Hoofdzaken #2, 2020

Jan Metzemaekers (coverfoto) is neurochirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is gespecialiseerd in primaire trigeminusneuralgie: een vorm van aangezichtspijn. Vanwege de coronamaatregelen gaat het interview in Hoofdzaken #2 met deze zorgprofessional via Zoom. Op het beeldscherm spreekt zijn gezicht boekdelen: trigeminusneuralgie is allesbehalve een pretje. Maar hij weet raad.

Verder een update over het Dossier Migraineremmers. De procedure die de meerwaarde voor patiënten moet aantonen van de nieuwe medicijnen vordert langzaam maar gestaag. Hoofdpijnnet, neurologen en farmaceuten zijn intensief in de weer om de vaart in de procedure van het Zorginstituut Nederland te houden. Die moet – als het goed is – leiden tot het vergoeden van de medicatie door zorgverzekeraars.

Natuurlijk ook aandacht voor ‘corona’. Journalist Marianne Eggink schetst hoe de coronacrisis een uniek perspectief biedt op het leven met een beperking of chronische ziekte als migraine. ‘Dat thuis zitten, wat iedereen zo vervloekt, was voor de meesten tijdelijk. Maar voor mij en velen anderen met chronische ziektes en beperkingen niet. Mensen hebben geen idee wat het betekent om door overmacht niet van huis te kunnen. Ik neem het ze niet kwalijk want je kunt het ook niet werkelijk weten als je het niet zelf ervaart’, schrijft Marianne.

Lezenswaardig is ook het verhaal over Samen beslissen, shared decision making. Met de dokter of specialist zoek je naar een oplossing voor je chronisch dagelijks hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn of aangezichtspijn. Maar kan die arts je van de klachten afhelpen? En wie of wat bepaalt de mate van succes van de behandeling? De methode van ‘Samen beslissen’, die veel wordt toegepast in de gezondheidszorg, kan misschien daarbij helpen.

Benieuwd naar dit nummer? Download deze editie gratis!

DOWNLOAD HIER
magazine hoofdzaken hoofdpijnnet
adviespunt werk leidinggevende gesprek

Adviespunt Werk van Hoofdpijnnet helpt leden die vastlopen in hun werk. De adviseurs bieden een luisterend oor en geven tips en adviezen om met plezier aan het werk te blijven. In deze rubriek bespreekt een van de adviseurs een veelvoorkomende vraag. Deze keer: ‘Wat moet ik mijn leidinggevende wel of juist niet vertellen over mijn […]

jan metzemaekers trigeminusneuralgie

‘Je kunt met trigeminusneuralgie rustig negentig jaar worden’, zegt Jan Metzemaekers nuchter. ‘Maar wel met gruwelijke pijn.’ De neurochirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weet waarover hij praat. Hij is gespecialiseerd in primaire trigeminusneuralgie (TN); een vorm van aangezichtspijn. Vanwege de coronamaatregelen spreken we elkaar via de videoverbinding van Zoom. En ook op […]

hottie wiersma afkicken medicijnverslaving

Verslaafd aan pijnstillers. Het overkomt mensen met ernstige hoofdpijn. Hoe kom je af van die medicijnafhankelijkheid, die de klachten eigenlijk verergert? Hottie Wiersma, moeder van drie kinderen, weet hoe het moet: afkicken, detoxen, pijn lijden. Zij deed het drie keer. Uit Hoofdzaken #1, 2018 Auteur: Caspar van Loo In haar Hilversumse woning zit Hottie Wiersma […]