Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het ledenmagazine Hoofdzaken 4x per jaar

Hoofdzaken is het ledenmagazine van Hoofdpijnnet dat vier keer per jaar verschijnt.

hoofdzaken

Hoofdzaken #4, 2020

De leden van Hoofdpijnnet hebben ieder een eigen verhaal over het leven met een
(ernstige) vorm van hoofdpijn of aangezichtspijn. In de rubriek WIE? In Hoofdzaken laten we een van hen aan het woord aan de hand van tien vragen. Deze keer komt de 39-jarige Marloes van Meel (coverfoto) aan het woord, die vanwege haar migraine een ander leven moet leiden dan zij zou willen. ‘Vanwege mijn hoog-sensitiviteit en migraine kan ik sneller overprikkeld raken. Tegelijkertijd houd ik juist ook weer van prikkels.’ Balans zoeken is dus voor Marloes essentieel.

MOH

Verder in het decembermagazine aandacht voor hoofdpijn en afkicken. Farmakunde student Marjolein Rood deed met hulp van Hoofdpijnnet onderzoek naar wat
medicatieovergebruikshoofdpijn of MOH wordt genoemd. Hoofdpijn dus doordat je te veel medicijnen slikt. Marjolein zocht antwoord op de vraag waarom MOH-patiënten dat doen, en niet zo gauw (willen) afkicken. Twee mensen die zij interviewde voor haar research delen oprecht hun verhaal in Hoofdzaken.

Verlossende neurostimulatie

Pieter Lucas uit Weert heeft al zes jaar chronische clusterhoofdpijn. Voor de behandeling van deze helse aandoening zocht de 34-jarige Pieter zijn heil in neurostimulatie. De weg die hij aflegde ging over hobbels, maar leidde wel naar ‘verlossing’. In het ledenmagazine een verslag in bijzonder beeld en tekst.

Samen Beslissen

Werk en ernstige hoofdpijn vormen geen gemakkelijke combinatie, en al helemaal niet als je de klachten onder de mat schuift op je werk en in de spreekkamer van de behandelaar. Eerder aan de bel trekken kan juist bijdragen aan het verbeteren van de eigen situatie en de kwaliteit van leven. Het project ‘Samen beslissen over passend werk’ dat Hoofdpijnnet en de hoofdpijncentra ontwikkelen, gaat daarbij helpen.

Dit en meer in het nieuwe ledenmagazine. Benieuwd naar Hoofdzaken? Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het blad vier keer per jaar.

Word lid

cover hz3 2020

Hoofdzaken #3, 2020

Een wetenschapper stelt kritische vragen, doet onderzoek en legt dwarsverbanden. Tegen deze achtergrond verdiepte hoogleraar en econoom Irene van Staveren (coverfoto) zich in wetenschappelijk onderzoek naar migraine en de behandeling van deze hersenziekte, waaraan zij al vanaf haar studententijd lijdt. Met de resultaten en inzichten ging Van Staveren persoonlijk aan de slag. Niet zonder succes. In Hoofdzaken een uitgebreid interview met haar.

Een andere wetenschapper, de Amerikaanse Angela Stanton, maakt wereldwijd faam met haar op voeding en voedingsstoffen gebaseerde methode om migraineklachten te verminderen. Op Facebook groeit het aantal volgelingen gestaag. Tijd voor meer tekst en uitleg. We stelden Stanton, die zelf ook migraine heeft, een reeks – soms kritische – vragen.

Verder aandacht voor Virtual Reality-brillen. Zou zo’n 3D-bril ook kunnen helpen bij het verminderen van verschillende vormen van hoofdpijn? Ze worden namelijk al ingezet bij de behandeling van psychische klachten zoals straatvrees of spinnenfobie, of bij pijnbestrijding in brandwondencentra.

In de serie over zorgprofessionals vertelt de Zuid-Limburgse huisarts Laura Navarro hoe zij omgaat met patiënten die hun hoofdpijn of migraine bespreken op haar spreekuur. ‘Soms komt iemand langs voor een andere klacht en zeggen ze pas aan het einde bij de deur: ‘Oja, ik heb ook vaak last van hoofdpijn’. Dat noem ik een ‘deurknopvraag’.

Ook een interview met Nelleke Cools die de allereerste directeur van Hoofdpijnnet is. Haar aanstelling past in de wens van het bestuur om de organisatie verder te professionaliseren en daadkrachtiger te maken. Uitgangspunt voor die ambitie is het strategisch plan dat de nieuwe directeur met het bestuur maakte voor de komende drie jaar.

Benieuwd naar dit nummer? Download deze editie gratis!

DOWNLOAD HIER
magazine hoofdzaken hoofdpijnnet
huisarts laura navarro

Ongeveer 120.000 mensen per jaar krijgen de diagnose migraine via hun huisarts. Laura Navarro (36) is waarnemend huisarts in Zuid-Limburg en docent in het Geneeskunde Skillslab van de Universiteit Maastricht. Hoe gaat zij om met hoofdpijn en migraine op haar spreekuur? Uit Hoofdzaken #3, 2020 Door: Marianne Eggink ‘Soms komt iemand langs voor een andere […]

adviespunt werk leidinggevende gesprek

Adviespunt Werk van Hoofdpijnnet helpt leden die vastlopen in hun werk. De adviseurs bieden een luisterend oor en geven tips en adviezen om met plezier aan het werk te blijven. In deze rubriek bespreekt een van de adviseurs een veelvoorkomende vraag. Deze keer: ‘Wat moet ik mijn leidinggevende wel of juist niet vertellen over mijn […]

jan metzemaekers trigeminusneuralgie

‘Je kunt met trigeminusneuralgie rustig negentig jaar worden’, zegt Jan Metzemaekers nuchter. ‘Maar wel met gruwelijke pijn.’ De neurochirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weet waarover hij praat. Hij is gespecialiseerd in primaire trigeminusneuralgie (TN); een vorm van aangezichtspijn. Vanwege de coronamaatregelen spreken we elkaar via de videoverbinding van Zoom. En ook op […]