Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het ledenmagazine Hoofdzaken 4x per jaar

Hoofdzaken is het ledenmagazine van Hoofdpijnnet dat vier keer per jaar verschijnt.


hoofdzaken ledenmagazine

Hoofdzaken 02/2018 (verschijnt half juni)

Maak van migraine een hoofdzaak!
Een landelijke campagne in kranten en tijdschriften, op radio, televisie en social media om begrip en erkenning te vragen voor migraine, dat is nogal wat. Het doel is volgens de Coalitie Migraine klip en klaar. Weg met de vooroordelen. Maak deze hersenziekte bespreekbaar.

Een dagje op de hoofdpijnpoli
‘Een vrouw die vandaag voor het eerst op het spreekuur is, vertelt dat de huisarts haar tot voor kort 1000 mg paracetamol voorschreef om de migraine te beteugelen. Op een dag ging ze tijdens een aanval huilend van de pijn naar de apotheek en kreeg alsnog een triptaan.’ Verslag van een dagje meelopen op de hoofdpijnpoli van neuroloog Patricia Eekers in het Roermondse Laurentiusziekenhuis.

Migraine en menstruatie
Het verband tussen menstruatie en migraine kennen veel vrouwen uit ervaring. Maar welk mechanisme hier achterzit, is een groot vraagteken. Dankzij twee grote subsidies kan nu de rol van vrouwelijke geslachtshormonen bij migraine gedetailleerd worden onderzocht.

Als hoofdpijn je baan bedreigt
Ernstige hoofdpijn en een baan zijn geen fijne combinatie. Zeker niet als de werkgever moeilijk gaat doen en je liever kwijt dan rijk is. Wat doe je als ontslag dreigt? Diana Wouden staat in haar juridische praktijk hoofdpijnpatiënten bij die in een arbeidsrechtelijk gevecht met hun werkgever zijn verwikkeld.

Aangezichtspijn bij de kaak aanpakken
Jarenlang tobben met heftige pijnklachten in het gezicht en niet weten waar het vandaan komt, laat staan weten wat eraan te doen. Het overkwam Ed van Sonsbeek die er achterkwam dat hij aangezichtspijn heeft. Een Sweet-operatie en een gebitsreconstructie boden veel verlichting.

Benieuwd naar Hoofdzaken? Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang Hoofdzaken vier keer per jaar.

Word lid

hoofdzaken

Hoofdzaken 01/2018

Afkicken van medicijnen
Verslaafd aan pijnstillers. Het overkomt mensen met ernstige hoofdpijn. Hoe kom je af van die medicijnafhankelijkheid, die de klachten eigenlijk verergert? Hottie Wiersma, moeder van drie kinderen, weet hoe het moet: afkicken, detoxen, pijn lijden. Zij deed het drie keer.

Ernstige hoofdpijn en werk
Alex Schonewille en Edith van Rijn zijn coach én hebben ernstige hoofdpijn. Hun professionele  en persoonlijke ervaring zetten in voor het Adviespunt Werk van Hoofdpijnnet. ‘Mensen met flexcontracten en migraine voelen zich kwetsbaar en willen daarom niet verzuimen’.

Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn
Het standaardwerk van neurologen Michel Ferrari en Joost Haan herzien.

Migraine-achtige verschijnselen op latere leeftijd
Bij ouderen kan de hoofdpijn een bijverschijnsel zijn van een andere aandoening of ziekte

Benieuwd naar dit nummer? Download deze editie gratis!

Download Hoofdzaken hier

Over Hoofdzaken

Hoofdzaken verschijnt in maart, juni, oktober en december, telkens in een oplage van 6.000 exemplaren. Het magazine houdt de leden op de hoogte van feiten en meningen op het gebied van hoofdpijn, en van ontwikkelingen die voor hen van belang kunnen zijn. In ruimer verband wil Hoofdzaken ook andere doelgroepen bedienen: huisartsen, specialisten, paramedici en geïnteresseerden. De vereniging Hoofdpijnnet is uitgever van het blad. De productie en distributie zijn in handen van Virtù Media in Zeist.


Redactie

De redactie van Hoofdzaken bestaat uit hoofdredacteur Caspar van Loo en de redactieleden Nelleke Cools (namens Hoofdpijnnet), Ineke Jungschleger, Leo van Os, Rita Schriemer en Ron Willems (neuroloog en bestuurslid van Hoofdpijnnet). Er is aan de redactietafel nog een stoel vrij voor een vrijwilliger. De redactie vergadert vier keer per jaar.
De redactie is eenvoudig via e-mail te bereiken: hoofdzaken@hoofdpijnnet.nl.


Archief

Hoofdzaken verschijnt in gedrukte vorm. Op deze plaats publiceren we een selectie van belangrijke of belangwekkende artikelen uit het blad. We doen dat in een pdf-bestand dat op het beeldscherm is te lezen of kan worden uitgeprint.


ernstige hoofdpijn en arbeidsrecht
,

Ernstige hoofdpijn en arbeidsrecht

 Juridische hulp kan uitkomst bieden Ernstige hoofdpijn en een baan zijn geen fijne combinatie. Zeker niet als de werkgever moeilijk gaat doen en je liever kwijt dan rijk is. Wat doe je als ontslag dreigt? Mr. Diana Wouden staat in haar juridische praktijk hoofdpijnpatiënten bij die in een arbeidsrechtelijk gevecht met hun werkgever zijn verwikkeld. […]

reizen en vakantie met migraine of clusterhoofdpijn
,

Reizen en vakantie met migraine of clusterhoofdpijn

Geen chateau Migraine, wel vitamine V Vakantie & hoofdpijnklachten: het is geen makkelijke combinatie. Maar onmogelijk is het zeker niet. We vroegen twee gespecialiseerde hoofdpijnverpleegkundigen, Ellen Askes van het Tergooi Ziekenhuis en Jennifer Trouerbach-Kraan van het LUMC, naar ‘tips en tricks’ voor mensen met migraine en clusterhoofdpijn. Volgens hen hoeft je vakantie niet verziekt te […]

chronische dagelijkse hoofdpijn

Neem chronisch dagelijkse hoofdpijn serieus

Arts Patricia Eekers is ervaringsdeskundige (zelf migrainepatiënt) en als neuroloog verbonden aan het Laurentius ziekenhuis te Roermond. Voor haar zijn mensen met CDH de moeilijkste maar ook de meest uitdagende groep. Zij hebben één ding gemeenschappelijk: gebrek aan erkenning. Inge de Groot van de werkgroep maakte de samenvatting. Samenstelling groep Het grootste gedeelte van de […]