De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders

Behandeling van migraine bij kinderen

I

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen? Het antwoord luidt: ‘ja’. Het verschil zit hem echter niet zozeer in die hoofdpijn maar in het feit dat kinderen met hoofdpijn ouders hebben en voor hen is dit artikel bedoeld, want de hoofdpijn van hun kind is een kopzorg voor de ouders. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling van dit artikel dat ouders na lezing zelf de hoofdpijndiagnose proberen te stellen, dat is echt een taak van de arts. Dit artikel zal proberen uit te leggen wat hoofdpijnspecialisten doen met de klacht hoofdpijn, hoe ze tot een diagnose komen en wanneer en waarom wel en wanneer en waarom niet verdere onderzoeken moeten plaatsvinden. Als logisch gevolg van dat traject volgt dan een behandeling of, liever gezegd, een behandelvoorstel.

Auteurs: Pjotr Carbaat en Emile Couturier

Hoofdpijn-doolhof

Er zijn heel veel soorten hoofdpijn, ze komen heel vaak voor, ook bij kinderen en veel vaker dan men denkt. Bovendien kunnen kinderen verschillende soorten hoofdpijn hebben. Nu bestaan er gelukkig technieken en richtlijnen die dokters de weg wijzen in dit ‘hoofdpijn-doolhof’.Via die weg kunnen artsen op verantwoorde wijze de diagnose stellen en op basis van die diagnose een behandeling geven. Die behandeling wordt niet ter plekke verzonnen maar die is gebaseerd op richtlijnen en die richtlijnen zijn weer het gevolg van veel wetenschappelijk onderzoek en discussies met wetenschappers en artsen wereldwijd.

Vertrouwen

Het is erg belangrijk dat ouders weten dat die weg er is en dat ze erop kunnen vertrouwen dat die weg ook wordt afgelegd. Vaak hebben ze, voor de gang naar de dokter, natuurlijk zelf ook al nagedacht waarom hun kind hoofdpijn heeft, daar zijn ze ouders voor. Maar ze blijven ouders en geen dokters. Soms hebben ze gelijk, maar de koppeling hoofdpijn-oorzaak zonder die hoofdpijn te benoemen (te diagnosticeren) kan leiden tot overbodig onderzoek, geen of een verkeerde diagnose en verkeerde behandelingen.

Lijst van hoofdpijnsoorten

Al vele jaren vindt onderzoek naar hoofdpijn plaats, vanuit het laboratorium tot in de spreekkamer. Alle hoofdpijnsoorten zijn inmiddels beschreven in een wereldwijd gemeenschappelijke taal. Sinds 1984zijn er drie versies verschenen van een document waarin alle hoofdpijnen een naam hebben gekregen en waarin ook staat waarom ze die naam hebben gekregen. Dat document heet de ‘International Classification of Headache Disorders’, afgekort ICHD. Vrij vertaald: ‘Internationaal Vastgelegde Lijst Van alle Hoofdpijnen’. Dat document wordt uitgegeven door een onder verantwoordelijkheid van een grote internationale groep van hoofdpijndeskundigen: de ‘InternationalHeadache Society’(IHS).

Overige artikelen magazine Hoofdzaken

Magazine Hoofdzaken: Gratis bij lidmaatschap!

In het magazine Hoofdzaken vind je bijdragen van deskundigen, persoonlijke verhalen, laatste ontwikkelingen, nuttige weetjes en tips. Leden krijgen het magazine vier keer per jaar gratis thuisgestuurd.

Hoofdpijn, waar kan ik terecht?

Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je verder kunnen helpen.