Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Bij een kwart van de mensen gaat het bij chronisch dagelijkse hoofdpijn om medicatie-overgebruik. Deze hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik van te veel pijnstillers. Langdurig is meer dan drie maanden. Teveel (medicijnen) is een relatief begrip. Niemand verwacht dat je van elke dag paracetamol, drie maanden lang, een zeurende chronische dagelijkse hoofdpijn kan ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de vrij verkrijgbare pijnstillers als voor de medicijnen voor migraine (triptanen).

Idealiter neem je maximaal twee dagen medicijnen (triptanen en/of gewone pijnstillers) tegen hoofdpijn en zeven dagen helemaal niets. Het gaat dus niet om de hoeveelheid die je slikt, maar de regelmaat waarmee je slikt. Je medicijngebruik kun je bijhouden in een hoofdpijndagboek.

Wanneer de chronisch dagelijkse hoofdpijn niet veroorzaakt wordt door teveel pijnstillers, dan is het belangrijk uit te zoeken of de hoofdpijn een symptoom is van een ziekte. In veel gevallen is er echter (helaas) geen oorzaak aan te wijzen.

Naast de episodische migraine met en zonder aura, kennen we ook de chronische migraine. Deze vorm ontstaat uit een episodische migraine zonder aura, die overgaat in een chronische vorm, waarbij iemand meer dan tien migraineaanvallen en/of meer dan 15 hoofdpijndagen per maand heeft. Vaak gaat het chronisch worden van de migraine gepaard met medicatie overgebruik. Door toename van de migraineaanvallen neemt het gebruik van pijnstillers toe. Het innemen van meer dan 15 dagen per maand van paracetamol of ibuprofen/naproxen, of meer dan 10 dagen een triptaan per maand en dat dan gedurende een periode langer dan 3 maanden, kan leiden tot een medicatie overgebruik  Hoofdpijn. Kenmerkend is dat het niet-innemen van de genoemde pijnstillers leidt tot hoofdpijn als onthoudingsverschijnsel. De behoefte bestaat dan om weer pijnstillers te gebruiken en dit leidt tot een vicieuze cirkel van hoofdpijn en gebruik van pijnstillers.


De ervaring van Elly (31 jaar)

De hoofdpijn is mijn leven in geslopen…

Wat begon als af en toe een ‘simpel’ hoofdpijntje is mijn leven ingeslopen en is nu een chronische hoofdpijn geworden. Chronisch dagelijkse hoofdpijn beïnvloedt inmiddels de kwaliteit van mijn leven. Onbegrip en miskenning door de buitenwereld spelen hierbij een belangrijke rol. Niet alleen mensen zonder hoofdpijn, maar ook artsen en gezinsleden nemen mijn hoofdpijn niet altijd even serieus….

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

HOOFDPIJNLIJN

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Ontmoet elkaar

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Doe je mee?

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen