Chronische hoofdpijn en werk is soms een lastige combinatie. Het ingewikkelde is dat de buitenwereld de ziekte niet kan ‘zien’ en dat de aandoening zich (gelukkig) niet altijd voordoet. Hoofdpijnnet helpt je graag om met plezier aan het werk te kunnen of te blijven, via:
Adviespunt Werk
Heb je problemen op je werk door je hoofdpijn? Bijvoorbeeld doordat je je regelmatig ziek moet melden. De medewerkers van Adviespunt Werk bieden een luisterend oor en helpen je met concrete tips en adviezen om met plezier aan het werk te blijven. Leden van Hoofdpijnnet kunnen voor een persoonlijk advies contact opnemen met onze adviseurs van Adviespunt Werk: Edith van Rijn (werk@hoofdpijnnet.nl), tel. 06 – 51 02 09 88 en Alex Schonewille (alex@hoofdpijnnet.nl), tel. 06 – 14 68 92 65.
Mijn Re-integratieplan
Zit je ziek thuis en is het de bedoeling dat je weer aan de slag gaat via een re-integratietraject? Er is sinds kort een online leerprogramma om je te helpen bij alle obstakels en vragen die je tegenkomt in dit proces. Kijk voor een eerste indruk op de website of download de flyer. Hoofdpijnnet is partner in dit programma en kan daarom aan een bepaald aantal leden een gratis licentie voor dit programma bieden. Interesse om deel te nemen? Stuur ons dan even een mailtje.
Een aantal tips:
- Communiceer duidelijk met je omgeving (werkgever, collega’s, opdrachtgevers) over waar je grenzen liggen.
- Praat over je chronische hoofdpijn. Veel mensen weten niet goed wat migraine is en zullen je daarom niet altijd goed begrijpen. In een sfeer van wederzijds vertrouwen is het voor alle partijen makkelijker om te reageren als je plotseling uitvalt. Minstens zo belangrijk is de steun die collega’s in een dergelijk geval kunnen geven. Wie weinig vertelt, zal op weinig steun kunnen rekenen.
- Zoek uit wat je aankan en wees daar realistisch in.
- Leg uit dat enige flexibiliteit in je werkplek en werktijd ervoor kunnen zorgen dat je effectiever bent in je werk.
- Wellicht een open deur, maar toch goed om te onthouden: elke organisatie moet zich houden aan landelijk geldende wet- en regelgeving op het gebied van arbeid. Weet wat je rechten en plichten zijn.
- Probeer werk te vinden dat je belangrijk en leuk vindt. Dat vraagt veel minder energie en geeft voldoening over wat je wél kan.
- Blijf op zoek naar je grenzen, je triggers en zorg goed voor je eigen lichaam.
- Probeer op het werk eventuele triggers te achterhalen die hoofdpijnaanval uitlokken. Ga na welke personen aan deze omstandigheden mogelijk iets kunnen veranderen, bijvoorbeeld de bedrijfsarts, een leidinggevende, collega’s, een medewerker van P&O, of facilitaire zaken.
- Zorg binnen voor een zo natuurlijk mogelijke verlichting, bijvoorbeeld door fluorescentiefilters toe te passen. Voorkom fel licht en lichtflikkeringen.
- Pas eventueel het computerscherm aan, bijvoorbeeld met een IPS LCD-monitor, dat ‘rustiger’ is voor de ogen.
- Zorg voor een rustige werkruimte.
- Zorg voor frisse lucht. Denk daarbij aan ramen die open kunnen en een airco die zelf schoon is.
- Let zelf ook op lichaamshouding, vooral van rug en hoofd. Wie ‘verkeerd’ zit of kijkt, kan een stijve nek krijgen, waardoor migraine kan worden uitgelokt.
Magazine Hoofdzaken
In het magazine Hoofdzaken staan bijdragen van deskundigen over de diverse soorten hoofdpijn. De nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op hoofdpijngebied en op het gebied van aangezichtspijn worden op de voet gevolgd. Maar ook persoonlijke verhalen, veel ervaringsverhalen, nuttige weetjes en tips van specialisten en andere hoofdpijnpatiënten vormen een vast onderdeel van ons magazine.
Waarmee kunnen wij je helpen?
Je staat er niet alleen voor
Adviespunt Werk
Ervaar je problemen op je werk door je spanningshoofdpijn? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig ziek moet melden. Wil je tips, meer informatie over je rechten en plichten, of misschien zelfs coaching? Leden van Hoofdpijnnet kunnen voor een persoonlijk advies contact opnemen met Adviespunt Werk
Hoofdpijn, waar kan ik terecht?
Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je verder kunnen helpen.
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.