Alles over aangezichtspijn

Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen of bij een neusbijholteontsteking. Bij chronische aangezichtspijn komen de pijnscheuten langdurig en voortdurend terug.


Kenmerken van aangezichtspijn

De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht: in het voorhoofd, in de neus en bovenkaak of in de lip, tong of onderkaak. De pijnscheuten duren seconden tot minuten. Tussen de pijnaanvallen heb je geen pijn.

Lees meer over de kenmerken van aangezichtspijn


Oorzaken van aangezichtspijn

De oorzaken van aangezichtspijn zijn per aandoening verschillend. Genoemd kunnen worden bacteriële infecties en ontstekingen, tandheelkundige problemen of eerdere tandheelkundige behandelingen, gezwellen, Multiple Sclerose, overbelasting door verkeerde mondgewoontes, verwondingen in het aangezicht, compressie van de trigeminus zenuwknoop of andere zenuwen, en botproblemen. In veel gevallen is het lastig om de oorzaak te vinden, en soms lukt dat dan ook niet.

Trigeminusneuralgie (TN) is de meest voorkomende vorm van aangezichtspijn. Deze wordt veroorzaakt door de nervus trigeminus (drielingzenuw) die zich tussen de schedel en de hersenen bevindt. De pijn bij deze vorm van aangezichtspijn wordt ervaren als elektronische stroomstoten die worden veroorzaakt door ‘normale prikkels’ zoals tanden poetsen, eten, praten, scheren, de huid aanraken of koude wind. Deze vorm van aangezichtspijn kan plotseling verdwijnen en vervolgens na maanden of jaren weer terugkeren. De aandoening ontstaat doorgaans vanaf het veertigste levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.


Medicijnen en behandeling bij aangezichtspijn

Het spreekt voor zich dat de behandeling verschilt per vorm van aangezichtspijn. In sommige gevallen is medicatie zinvol, in andere gevallen kan een operatie of een andere ingreep verlichting bieden.

Lees meer over medicijnen en behandeling bij aangezichtspijn


De ervaring van Henk (45 jaar)

Zo ben ik ziek, zo spring ik weer op de fiets

Voor een buitenstaander is mijn (chronische) aangezichtspijn maar een rare kwaal: zo ben ik doodziek, en zo spring ik weer op de fiets. Op het werk wordt er vreemd tegenaan gekeken: “Alweer ziek?”, “Is het echt zo erg?”. Ik loop met schuldgevoelens en heb ook nog angst dat die vreselijke pijn mij opeens weer overvalt. Ik durf geen afspraak meer te maken. Ik ga half ziek naar mijn werk omdat ik bang is dat men mij arbeidsongeschikt gaat vinden…

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

Hoofdpijnlijn

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Ontmoet elkaar

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Doe je mee?

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen