Alles over clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar buitengewoon hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen voorkomt. De pijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Er zijn meer mannen dan vrouwen met clusterhoofdpijn. Meestal treden de eerste aanvallen van clusterhoofdpijn op tussen het 20ste en 40ste levensjaar.

Deze hoofdpijnsoort komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en er bestaan twee verschillende vormen: episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn. Bij de episodische vorm komen de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden, waarna deze weer verdwijnen. Hier komt de naam clusterhoofdpijn vandaan. Bij de chronische variant zijn deze ‘rustperiodes’ er niet. Aanvallen kunnen dan dagelijks, het hele jaar door voorkomen.


Kenmerken van clusterhoofdpijn

Aanvallen doen zich voor in bepaalde periodes (clusters).  De pijn zit aan één zijde van het hoofd.  Ook is er sprake van bijverschijnselen zoals o.a. een rood of tranend oog of een verstopte neus.

Lees meer over de kenmerken van clusterhoofdpijn


Oorzaken van clusterhoofdpijn

De oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek niet bekend. Wel denkt men dat de tijden van de aanvallen iets te maken hebben met de biologische klok. Recent onderzoek laat veranderingen in bepaalde delen van de hersenen zien, de hypothalamus. Dit is het gebied van de hersenen dat de biologische klok regelt.

Verondersteld wordt dat er tijdens de aanvallen een te groot drukverschil optreedt tussen de aanvoerende en bloed afvoerende slagaders in het hoofd. Door de drukverschillen en de verwijding van bloedvaten zou druk op de zenuwen optreden, wat leidt tot pijn en de bijkomende verschijnselen van clusterhoofdpijn.

Een aanval kan alleen ‘uitgelokt’ worden in een aanvalsperiode. Alcoholhoudende dranken en bloedvat verwijdende medicijnen kunnen belangrijkste uitlokkers zijn van clusterhoofdpijn. Van voeding is niet bewezen dat dit clusterhoofdpijn kan uitlokken. Wanneer je vermoedt dat voeding een rol speelt kun je een dagboek bijhouden van wat je eet en drinkt om te kijken of er inderdaad een relatie bestaat. Meestal blijkt deze echter op toeval te berusten.


Medicijnen en behandeling bij clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is helaas niet te genezen, maar in de meeste gevallen wel goed te behandelen. De behandeling van clusterhoofdpijn hoort altijd thuis bij een hoofdpijnneuroloog in een hoofdpijncentrum.

Lees meer over medicijnen en behandeling bij clusterhoofdpijn


De ervaring van Richard (47 jaar)

“De huisarts zag aan mijn gezicht dat ik niet zonder doorverwijzing de deur uit zou gaan.”

Ik had nooit eerder last van hoofdpijn gehad, tot ik eind 2009 plotseling midden in de nacht wakker werd met hele heftige pijn aan de linkerzijde van mijn hoofd. In eerste instantie dacht ik dat het door de drukte kwam, zo aan het eind van het jaar. Helaas bleef het niet bij die ene keer. In het begin had ik een enkele aanval in de week en alleen ’s nachts. Dan ging ik het bed uit en hield ik m’n hoofd vast met m’n handen….

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

HOOFDPIJNLIJN

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Ontmoet elkaar

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Doe je mee?

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen