Medicijnen en behandelingen tegen migraine

Helaas is migraine niet te genezen, maar gelukkig zijn er steeds betere medicijnen. De behandeling van migraine is gebaseerd op 3 uitgangspunten:

  1. het vermijden van uitlokkende factoren
  2. het verminderen van hoofdpijn tijdens een aanval
  3. het voorkomen van nieuwe aanvallen (preventie).

1. Het vermijden van uitlokkende factoren

Zie hiervoor:

Gezond leven

2. Aanvalsmedicatie

Volgens de huisartsenstandaard moet migraine stapsgewijs aangepakt worden, waarbij eerst wordt geprobeerd of pijnstillers, eventueel in combinatie met een middel tegen de misselijkheid, effect hebben. Aan de andere kant moet de behandeling afgestemd zijn op wat je zelf al aan medicatie hebt geprobeerd en op de ernst van de aanvallen. Veel mensen met migraine hebben voor ze naar de huisarts gaan zelf al verschillende pijnstillers geprobeerd. Als dit niet heeft geholpen, of wanneer de migraineklachten zeer ernstig zijn, mag je direct gerichte anti-migrainemedicatie (triptanen) verwachten.

Triptanen
Triptanen gebruik je aan het begin van een migraineaanval.Er zijn zeven triptanen: sumatriptan, zolmitriptan, naratriptan, rizatriptan, almotriptan, eletriptan en frovatriptan. De werking verschilt minimaal, maar toch reageert iedereen anders. Als de ene triptan niet goed werkt, vraag dan om een andere. Laat je niet ontmoedigen door een teleurstellend resultaat van een medicijn.

Triptanen kunnen in verschillende vormen worden toegediend. Smelttabletten zijn soms makkelijker omdat ze zonder water ingenomen worden. Voor mensen die misselijk zijn of moeten overgeven zijn er neussprays, zetpillen en injecties. Zo kan het medicijn toch worden opgenomen.

Gebruik triptanen niet vaker dan 10 keer per maand. Veelvuldig gebruik kan de frequentie van de aanvallen verhogen. Als je het toch vaker nodig hebt, overleg dan met je arts en overweeg andere medicijnen of maatregelen.

Tip: houd een hoofdpijnkalender bij

De hoofdpijnkalender helpt jou én de huisarts of neuroloog om beter inzicht te krijgen in jouw ‘hoofdpijnverhaal’.
Hoe heftig voelt de pijn? Hoe vaak heb je klachten? En – bij vrouwen – is er een verband met je menstruatiecyclus? Download de Hoofdpijnkalender, houd deze 3 maanden bij en neem de ingevulde kalender mee naar je huisarts of neuroloog.


3. Preventieve medicatie

Een preventieve behandeling met medicijnen kan wenselijk zijn. Bijvoorbeeld als je gedurende langere tijd minimaal twee aanvallen per maand hebt die niet goed bestreden kunnen worden. Of als de aanvallen erg lang duren of wanneer ze zeer hevig zijn. Ook patiënten met hartproblemen kunnen in aanmerking komen voor preventieve therapie, omdat zij in bepaalde gevallen geen triptanen mogen gebruiken.


Andere behandelingen

Er zijn nog andere behandelingen van migraine. Meestal aanvullend, maar soms als goed alternatief.
Niet altijd is de werking van alternatieve behandelingen wetenschappelijk bewezen. Dat wil niet zeggen dat ze je niet kunnen helpen, maar blijf wel kritisch.

Lees meer over andere behandelingen bij migraine

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

Hoofdpijnlijn

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Ontmoet elkaar

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Doe je mee?

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen