Alles over spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende primaire vorm van hoofdpijn. Ongeveer 60% van de mensen die dit hebben ervaren een behoorlijke beperking in hun werk en sociale contacten. Bij volwassenen komt het bij mannen meer voor dan bij vrouwen met een piek tussen 30 en 39 jaar. Bij kinderen is de verdeling tussen jongens en meisjes gelijk.

Risicofactoren zijn hoge bloeddruk, hoofdletsel in het verleden, het voorkomen van hoofdpijn in de familie en studeren. Een van de risico factoren bij bijvoorbeeld medische studenten is de onvrede met de studie bij mannen en depressie bij vrouwen, aanwezigheid van pijn ter hoogte van het gebied van het kaakgewricht en slaapstreek (temporo-mandibulair gewricht aandoening) en overgevoeligheid voor pijnen en aanwezige triggerpunten van nek en schouders.


Oorzaken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn ontstaat door een combinatie van factoren, zoals persoonlijke omstandigheden en genetische componenten. Mensen met chronische spanningshoofdpijn hebben verminderde grijze stof van de hersengebieden, die geassocieerd zijn met pijn. Er zijn drie vormen te onderscheiden: de milde variant, de episodische en de chronische spanningshoofdpijn.

Lees meer over de oorzaken van spanningshoofdpijn


Kenmerken van spanningshoofdpijn

De pijn is drukkend, een knellend band gevoel om het hoofd of zeurend van karakter, waarbij de nek en schouders vaak mee doen. De pijn is mild tot matig en wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. Er is geen sprake van misselijkheid of overgeven. De aanwezigheid kan variëren van 30 minuten tot dagelijks.

Lees meer over de oorzaken van spanningshoofdpijn


Medicijnen en behandeling bij spanningshoofdpijn

Acute behandeling bestaat uit pijnstillers, zoals paracetamol of een ontstekingsremmer zoals naproxen of ibuprofen.

Lees meer over medicijnen en behandelingen bij spanningshoofdpijn


De ervaring van Agnes (43 jaar)

Soms voelt het alsof ik de wereld op mijn schouders draag

Vroeger dacht ik dat ik migraine had in plaats van spanningshoofdpijn, ik was niet bekend met andere soorten hoofdpijn. Toch waren er verschillen met ‘normale’ migraine. Want zo was ik wel misselijk, maar hoefde ik nooit over te geven. Ook werd mijn hoofdpijn bij inspanning niet erger. Wel merkte ik dat door mijn stressvolle baan, mijn nek en schouders vaak vast zitten, alsof ik die last op mijn schouders draag…

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

HOOFDPIJNLIJN

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Ontmoet elkaar

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen

Doe je mee?

Klik om hier uw eigen tekst toe te voegen