Kenmerken van spanningshoofdpijn
Meestal is de pijn beiderzijds op het hoofd aanwezig en komt soms ook eenzijdig voor. Indien de pijn eenzijdig voorkomt dan moet ook gedacht worden aan andere hoofdpijnsoorten, zoals een milde migraine of een slagaderontsteking ter hoogte van de slaapstreek.
De pijn is drukkend, een knellend band gevoel om het hoofd of zeurend van karakter, waarbij de nek en schouders vaak mee doen. De pijn is mild tot matig en wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. Er is geen sprake van misselijkheid of overgeven. De aanwezigheid kan variëren van 30 minuten tot dagelijks.
Wanneer de hoofdpijn ernstig is, dan zijn er vaak symptomen van migraine aanwezig, zoals overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en een kloppende hoofdpijn. Auraverschijnselen komen niet voor. De hoofdpijn kan getriggerd worden door, stress momenten, gebrek aan slaap, vermoeidheid of een onregelmatig levenspatroon.
Bij minder dan 1 dag per maand of niet meer dan 12 dagen per jaar, is sprake van milde spanningshoofdpijn. Bij episodische spanningshoofdpijn is de frequentie maximaal 15 dagen per maand en ten minste 3 maanden aanwezig. Van chronische spanningshoofdpijn is sprake wanneeer het meer dan 15 dagen per maand voorkomt en ten minste gedurende 3 maanden aanwezig.
Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.