Andere behandelingen van spanningshoofdpijn

Er zijn diverse behandelingen bij spanningshoofdpijn. Voorbeelden van andere behandelingen zijn fysio- of oefentherapie, cannabis, behandeling bij psycholoog.


1. Fysiotherapie en oefentherapie

Wanneer de spanningshoofdpijn vooral te maken heeft met een verkeerde houding of verkeerde bewegingen, dan zijn fysiotherapie en oefentherapie vaak de meest effectieve therapieën om de hoofdpijn te behandelen.

Vaak is er een verkramping van de nek – en schouderspieren. Het ontspannen van deze spieren is vaak moeilijk, waardoor de hoofdpijn soms lang aanhoudt. De fysiotherapeut kan door het masseren en oprekken van deze spieren zorgen voor een betere doorbloeding en ontspanning.

Bij oefentherapie, zoals mensendieck of caesartherapie, wordt vooral gewerkt aan het corrigeren en verbeteren van de houding en aan het leren ontspannen van de spieren. Het volgen van een therapie of training werkt alleen als de aangeleerde oefeningen dagelijks worden herhaald.

Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van overbelaste kauwspieren. De behandeling bestaat meestal uit massage, het oprekken van de kauwspieren en het aanleren van oefeningen om deze spieren te ontlasten en op de juiste wijze te gebruiken.


2. Psycholoog

Met name wanneer geestelijke inspanning en/of stress belangrijke uitlokkende factoren zijn, kan begeleiding van een psycholoog zinvol zijn. De behandeling bestaat uit stressmanagement, ontspanningsoefeningen en het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. De behandeling is erop gericht de spierspanning laag te houden waardoor hoofdpijn zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bij sommige mensen lukt het niet om de hoofdpijn echt te verminderen, ondanks therapie of medicatie. In dit geval kan de psycholoog de patiënt helpen om met de pijn te leren leven.


3. Cannabis als hoofdpijnmedicatie

Cannabis als medicijn. Is dat voor veel mensen met chronische hoofdpijn een zaligmakende oplossing? Al dertien jaar is medicinale cannabis op recept in Nederland verkrijgbaar. Er is inmiddels veel meer bekend over de werking en de bereiding ervan, de middelen zijn voorradig en ze worden soms vergoed door de verzekeraar. Toch staan ook nog fundamentele vragen open, bijvoorbeeld over dosering. Eric Smeets ging op zoek naar de antwoorden.


4. Alternatieve therapieën

Een aantal bekende alternatieve therapieën zijn: acupunctuur, haptonomie en homeopathie. Als je kiest voor een alternatieve therapie, is het belangrijk dat je nagaat of de behandelaar geregistreerd is en aangesloten is bij een beroepsvereniging.

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

Hoofdpijn, waar kan ik terecht?

Je dagelijks leven wordt beïnvloed door je hoofdpijn en je bent er helemaal klaar mee. Waar kan je dan terecht voor hulp bij hoofdpijn? We hebben een overzicht van behandelaars & instanties samengesteld, die je verder kunnen helpen.

TIPS OVER LEEFSTIJL EN VOEDING BIJ HOOFDPIJN

Veel mensen hebben vragen over de relatie tussen leefstijl (inclusief voeding) en het krijgen of voorkomen van hoofdpijn. Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je regelmatig last hebt van hoofdpijn.

HOOFDPIJNLIJN

Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.

Doe je mee?

Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.